"România va pune în aplicare recomandările din raportul pe Justiţie"
Preşedintele Băsescu le-a prezentat ambasadorilor statelor UE argumentele poziţiei României faţă de raportul Comisiei Europene.
22 Iulie 2010, 18:12
Preşedintele Traian Băsescu i-a primit, joi, la Palatul Cotroceni, pe ambasadorii statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti, informează Preşedinţia, menţionând că şeful statului le-a prezentat diplomaţilor argumentele pentru care România nu poate accepta concluziile politice ale raportului Comisiei Europene.
"Tema de discuţie a vizat raportul adoptat de Comisia Europeană, în data de 20 iulie, privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare în domeniul justiţiei şi luptei împotriva corupţiei", se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.
Potrivit sursei citate, cu această ocazie, preşedintele a prezentat argumentele pentru care România nu poate accepta concluziile politice conţinute în raportul Comisiei Europene.
"În acelaşi timp, şeful statului a arătat că partea română îşi însuşeşte pe deplin evaluările tehnice şi recomandările din document. Preşedintele României a precizat că, în prezent, procesul de modificare a legii Agenţiei Naţionale de Integritate nu este finalizat, fapt care nu justifică evaluarea conţinută de raport, conform căreia România nu şi-ar respecta angajamentele asumate la momentul aderării", se mai arată în document.
De asemenea, şeful statului a subliniat că partea română va continua să-şi îndeplinească condiţionalităţile prevăzute de Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi va pune în aplicare recomandările incluse în raport.
Preşedintele a declarat, marţi, că formularea din raportul CE că "România încalcă angajamentele asumate" este "inacceptabilă", iar partea română nu poate accepta o astfel de "exagerare" şi doreşte revenirea la o "abordare echilibrată".
Şeful statului a precizat, într-o conferinţă de presă organizată la Palatul Cotroceni, că înţelege "insatisfacţia" Comisiei Europene în legătură cu ceea ce s-a întâmplat cu Legea ANI la Senat şi la Curtea Constituţională. El a adăugat că "insatisfacţia" sa este mai mare, dar că ceea ce s-a întâmplat cu Legea ANI reprezintă "un incident".
"De la acest incident - Legea ANI - să arunci o tentă profund negativă când au fost suficiente progrese - remarcate în raport - mi se pare o exagerare", a adăugat preşedintele Băsescu.
Traian Băsescu a susţinut că formularea din document este "nedreaptă" şi că, de aceea, consideră că trebuie să reacţioneze.