România "va primi un vot pozitiv" de la FMI pentru tranşa din ianuarie
Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, susţine că România şi-a îndeplinit precondiţiile discutării raportului privind ţara noastră şi crede că FMI na va acorda tranşa din ianuarie.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 27 Decembrie 2010, 13:01
Board-ul FMI din 7 ianuarie 2011 va vota pentru ca ţara noastră să primească următoarea tranşă din împrumut, crede reprezentantul României la Fond, Mihai Tănăsescu.
"Sunt convins că rezultatul votului directorilor executivi ai FMI va fi unul pozitiv", a afirmat Mihai Tănăsescu.
El a explicat, într-un interviu acordat agenţiei Agerpres, că au fost îndeplinite precondiţiile discutării raportului privind ţara noastră, întrucât Parlamentul a aprobat în ultima perioadă legile pensiilor, salarizării unitare şi bugetului de stat.
Condiţionalităţile solicitate de FMI autorităţilor române "au fost îndeplinite şi cred că, în momentul de faţă, Board-ul care va avea loc la începutul lunii ianuarie va putea lua în discuţie progresele făcute, dar şi vulnerabilităţile persistente, şi aici trebuie să subliniem că arieratele rămân încă o problemă. În final, sunt convins că rezultatul votului directorilor executivi va fi unul pozitiv", a spus Mihai Tănăsescu, într-un interviu acordat Agerpres.
Reprezentantul României la FMI a mai spus că s-a convenit "ca următoarea misiune a FMI să sosească la Bucureşti ceva mai târziu decât fusese iniţial stabilit, şi anume pe 26 ianuarie".
Mihai Tănăsescu a subliniat că în 2010 s-a îmbunătăţit încrederea investitorilor în ţara noastră, dar pentru ca în 2011 credibilitatea externă să crească, trebuie continuată politica de reforme.
România a încasat, până în prezent, 11,27 miliarde de euro de la FMI, din cadrul unui împrumut total de 13,15 miliarde de euro, la care se adaugă cele 3,5 miliarde de euro primite de la Comisia Europeană , dintr-un împrumut de 5 miliarde de euro, precum şi 300 de milioane de euro de la Banca Mondială.
Pachetul total de sprijin pentru România, convenit pe 4 mai 2009 cu marii finanţatori mondiali, se ridică, în total, la 20 de miliarde de euro.
România va încheia cu FMI un acord de tip preventiv
România nu este eligibilă pentru niciunul dintre noile instrumente ale FMI, cum ar fi linia de credit flexibilă sau linia de credit de tip precautionary, deci probabil că următorul program al FMI pentru România va fi un Acord Stand-By de tip Precautionary, a declarat reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, fost ministru de finanţe.
"România nu este, din păcate, eligibilă pentru niciunul dintre noile instrumente, pe care FMI le-a aprobat în perioada turbulentă prin care am trecut", a spus Mihai Tănăsescu.
Reprezentantul României la FMI a explicat că unul dintre instrumente este cel denumit Flexible Credit Line (linie de creditare flexibilă - FCL) şi a fost gândit doar pentru ţările care au o economie puternică şi au înregistrat progrese majore în consolidarea fiscală, care nu au avut vulnerabilităţi foarte mari pe timpul crizei, dar care au avut nevoie de o linie de credit de asigurare, ca să poată accede uşor pe pieţele de capital pentru a-şi continua finanţarea.
"România nu este eligibilă pentru acest tip de instrument, pentru care s-au calificat până acum numai Polonia şi Mexicul", a spus Mihai Tănăsescu.
Preşedintele Traian Băsescu declara, în urmă cu circa două săptămâni, că România vrea un acord de tip preventiv cu Fondul Monetar Internaţional, care "să nu ne dea bani, dar care să ne ofere asistenţa tehnică necesară".