România va primi asistenţă tehnică pentru creşterea absorbţiei fondurilor UE
Ministrul Leonard Orban a anunţat că Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare va acorda României asistenţă tehnică în vederea creşterii ratei de absorbţie a fondurilor UE în actualul exerciţiu bugetar, dar şi în perioada 2014-2020.
Articol de Carmen Gavrilă, 21 Noiembrie 2012, 15:51
Banca Europeană pentru Rerconstrucţie şi Dezvoltare va oferi României asistenţă tehnică în baza unui acord care are ca scop creşterea ratei de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune, acord semnat, miercuri, din partea României, de ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.
El a precizat că domeniile vizate sunt eficienţa energetică, dezvoltarea de servicii şi proiecte municipale şi exploatarea privată şi comercială a infrastructurii.
"Sprijinul pe care BERD îl va acorda va fi orientat către proiecte legate de eficienţa energetică, dezvoltarea de proiecte şi servicii municipale, precum şi exploatarea privată şi comercială a infrastructurii", a spus Orban.
Costurile expertizei furnizate de BERD în baza acestui acord vor fi rambursate din asistenţa tehnică cuprinsă în cadrul fondurilor structurale şi de coeziune de care beneficiază România, respectiv Programul Operaţional Asistenţă Tehnică şi axele prioritare de asistenţă tehnică din cadrul Programului Operaţional Regional şi a Programului Operaţional Sectorial Mediu.
Ministrul a precizat că acordul este ultimul dintr-un pachet lansat de România la recomandarea Comisiei Europene privind colaborare cu instituţiile financiare internaţionale, în scopul îmbunătăţirii ratei de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune.
În acest sens, Bucureştiul a mai semnat, la începutul anului, acorduri cu Banca Mondială şi cu Banca Europeană de Investiţii.
BERD: Scopul este de a consolida capacitatea României de a absorbi fondurile UE
Directorul interimar al BERD, Peter Stredder, a arătat că fondurile europene reprezintă o metodă eficientă de asigurare a creşterii economice.
"BERD este bucuroasă să-şi transfere know-how-ul în implementarea şi dezvoltarea proiectelor sustenabile. Scopul este de a consolida capacitatea României de a absorbi fondurile structurale, să realizeze reforme esenţiale, să-şi maximizeze rezultatele şi să stimuleze creşterea", a susţinut oficialul BERD.
Comisia Europeană a informat recent autorităţile române, printr-o scrisoare, că a decis să presuspende cea mai mare parte din trei programe cofinanţate prin fondurile structurale ale UE, legate de transport, dezvoltarea regională şi creşterea competitivităţii economice.
Procedura de presuspendare a fost declanşată de CE şi în cazul POSDRU, la începutul lunii august. Plăţile pentru POS Transport şi Competitivitate au fost întrerupte de la 1 iulie, procedura de presuspendare fiind următorul pas.