"România va intra în spaţiul Schengen în 2011"
Ministrul de Interne, Traian Igaş consideră că România şi-a îndeplinit toate obiectivele privind aderarea la Schengen.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 29 Decembrie 2010, 17:13
Anul 2011 va fi anul în care România va intra în spaţiul Schengen, mai precis în luna martie, aşa cum a fost convenit cu partenerii europeni, România fiind pregătită pentru aderare, conform şi ultimului raport din decembrie, a declarat miercuri, la Sibiu, ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş.
"Haideţi să ne păstrăm optimismul, speranţa şi să luăm în calcul că în 2011 va fi anul în care România va intra în spaţiul Schengen, asta datorându-se faptului că ne-am îndeplinit toate obiectivele şi toate solicitările care ne-au fost trasate de către partenerii europeni. (...) Este un lucru fals că România nu este pregătită pentru spaţiul Schengen. Martie 2011 rămâne termenul de aderare la Schengen", a spus Igaş.
El a adăugat că optimismul său se bazează pe concluziile celor şapte comisii de evaluare din 2010 şi pe ultimul raport pozitiv primit în decembrie 2010 de către România.
"Nu avem ce să reproşăm nimănui. Suntem în grafic. Am avut acele comisii de evaluare, şapte, ultima din luna decembrie, a fost un raport pozitiv. Sunt lucruri care s-au întâmplat şi ne dau speranţe că vom adera în 2011 la spaţiul Schengen. Haideţi să vedem partea plină a paharului, nu cea goală", a evidenţiat ministrul Administraţiei şi Internelor.
De asemenea, Igaş i-a îndemnat pe toţi politicienii români să militeze în UE pentru aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen.
"Haideţi să îi îndemnăm şi pe ceilalţi oameni politici, pe celelalte partide să facă acelaşi lucru, să militeze pentru cauza României şi să nu facă deservicii României când se duc în Uniunea Europeană. Noi nu am făcut altceva decât să milităm pentru cauza României", a mai precizat Igaş, citat de Agerpres.
Miniştrii de Interne ai Franţei şi Germaniei au transmis Comisiei Europene o scrisoare prin care se solicită amânarea aderării României, dar şi a Bulgariei, la spaţiul Schengen.
Solicitarea a fost de asemenea adresată preşedinţiei belgiene a Uniunii Europene, precum şi Ungariei, care va prelua preşedinţia forului comunitar.
Cererea comună a Franţei şi Germaniei se bazează pe de o parte pe neîndeplinirea unora dintre obiectivele asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare , legate de corupţie, justiţie şi combaterea crimei organizate, deşi scrisoarea precizează că, în mod formal, nu ar trebui făcute conexiuni între aderarea la Schengen şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare.