România va continua să îşi îndeplinească responsabilităţile asumate faţă de NATO
România este hotărâtă să rămână un furnizor de securitate valoros în regiune, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.
Articol de Oana Bâlă, 31 Ianuarie 2019, 15:53
România susţine consolidarea Alianţei Nord-Atlantice şi s-a angajat să acorde 2% din Produsul Intern Brut pentru apărare, a spus preşedintele Klaus Iohannis la conferinţa de presă comună pe care a avut-o, la Palatul Cotroceni, cu secretarul general al NATO.
La rândul său, Jens Stoltenberg a salutat creşterea semnificativă a cheltuielilor pentru apărare şi pentru dotarea Armatei.
România este hotărâtă să rămână un furnizor de securitate valoros în regiune, a declarat preşedintele Klaus Iohannis şi l-a asigura pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, că preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene va contribui la întărirea parteneriatului dintre Alianţa Nord-Atlantică şi Uniune.
Şeful statului a subliniat că apărarea pe flancul estic şi în zona Mării Negre rămâne o prioritate şi a precizat că în relaţia NATO - Uniunea Europeană este nevoie de o cooperare strânsă şi implicarea în proiecte care se completează reciproc.
Pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că România va continua să îşi îndeplinească toate responsabilităţile asumate faţă de NATO.
Klaus Iohannis: În această perioadă, cea mai discutată este ceea ce se numeşte "burden sharing", adică cheltuielile alocate pentru apărare. România s-a angajat pentru 2% şi ne ţinem de această promisiune. O bună parte din aceşti bani merge, după cum am stabilit în CSAT, în modernizarea Armatei şi acest lucru este văzut ca un exemplu pozitiv în NATO.
La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a amintit de prezenţa militarilor români în Afganistan, care acţionează pentru stabilitatea acestei ţări. El a făcut referire şi la eforturile europene în domeniul apărării.
Jens Stoltenberg: Eu mă bucur foarte mult de eforturile de apărare ale Uniunii Europene, pentru că acestea ajută la dezvoltarea de noi capacităţi militare şi rezolvă o parte din fragmentarea industriei de apărare europene şi, de asemenea, îmbunătăţesc cheltuielile pentru apărare. Şi Uniunea Europeană şi NATO colaborează mai strâns acum decât în orice alt moment din trecut. În acelaşi timp este important de reţinut că eforturile UE pentru apărare sunt complementare şi nu concurente.
Jens Stoltenberg a salutat şi creşterea cheltuielilor ţării noastre pentru dotarea Armatei şi a precizat că aceste contribuţii fac Alianţa mai puternică şi România mai sigură.