România va cere UE măsuri de promovarea şi încurajarea exporturilor agricole
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, a precizat că România va susţine, alături de Polonia, instituirea de mecanisme de ajutor în sectorul laptelui şi a cărnii de porc.
Articol de Politica Romaneasca, 14 Februarie 2016, 12:00
Ministrul Irimescu a mai declarat pentru Agerpres, că, România doreşte măsuri pentru promovarea şi încurajarea exporturilor.
De menţionat că luni, 15 februarie 2016, ministrul Agriculturii se va afla la Consiliul Uniunii Europene - Agricultură şi Pescuit de la Bruxelles.
"Polonia va face luni, în Consiliul Uniunii Europene - Agricultură şi Pescuit, o informare referitoare la dificultăţile cu care se confruntă sectorul cărnii de porc, în urma embargoului impus de Federaţia Rusă, dar şi cel al laptelui, iar România va adera şi va susţine acest demers. Polonia solicită lansarea unor mecanisme pentru promovarea şi încurajarea exporturilor, inclusiv restituţii la export, deşi Comisia a afirmat că nu o să mai dea astfel de măsuri. De asemenea, va cere ajustarea pragurilor de referinţă şi a preţurilor de intervenţie în sectorul laptelui, relansarea mecanismelor de ajutor pentru stocarea privată în sectorul cărnii de porc şi ajustarea perioadelor de punere în aplicare, precum şi identificarea de noi pieţe şi eliminarea barierelor netarifare în calea comerţului. Polonia mai vrea măsuri urgente la scară europeană, care să conducă la ridicarea embargoului rusesc şi la deschiderea pieţei ruse, dar şi scutirea producătorilor de lapte sau eliminarea taxei pe supraproducţie pentru anii 2014-2015, care pe noi nu ne vizează. Noi intenţionăm să creăm în sectorul cărnii de porc un observator al cărnii de porc, care să monitorizeze piaţa", a subliniat ministrul Agriculturii", potrivit sursei citate.
Acesta a precizat că, în cadrul Consiliului, delegaţia spaniolă va face şi ea o informare despre situaţia de pe piaţa laptelui şi a legumelor.
Şeful MADR se va întâlni luni dimineaţă, înainte de începerea reuniunii Consiliului, cu reprezentanţii European Milk Board (Comitetul European al Laptelui n.r.) care şi-au exprimat dorinţa ca România să susţină demersurile lor în acest sector.
Potrivit unui comunicat al MADR, pe ordinea de zi a Consiliul Uniunii Europene (Agricultură şi Pescuit) sunt incluse subiecte ce vizează domeniul pescuitului, mai exact propunerea de Regulament a Parlamentului European şi a Consiliului privind managementul durabil al flotei externe de pescuit, mai precizează Agerpres.