România va avea primul megawatt de energie eoliană în 2032
În decurs de un an, Guvernul ar urma să aprobe perimetrele eoliene din zona Mării Negre, iar ulterior Ministerul Energiei va iniţia atribuirea contractelor de concesiune.
Articol de Alina Stănuţă, 29 Februarie 2024, 09:07
Un proiect de lege privind energia eoliană offshore a fost dezbătut miercuri în Senat, în calitate de primă Cameră sezată.
Documentul, care va fi votat cel mai probabil săptămâna viitoare, este considerat vital pentru promovarea energiei regenerabile în ţara noastră.
Astfel, în decurs de un an, Guvernul ar urma să aprobe perimetrele eoliene din zona Mării Negre, iar ulterior Ministerul Energiei va iniţia atribuirea contractelor de concesiune.
Energia eoliană offshore reprezintă producerea de energie electrică din surse eoliene situate pe mare.
Acest tip de proiecte eoliene se bazează pe utilizarea turbinelor eoliene montate pe structuri fixe, pe fundul mării sau pe platforme plutitoare, în locaţii cu vânt puternic şi constant.
"Există un mare potenţial în Marea Neagră pentru energia eoliană offshore şi exploatarea acestui potenţial este, desigur, un alt proiect strategic pentru România. Aş dori să atrag atenţia Ministerului Energiei să-şi facă datoria şi să realizeze acele studii, care sunt vitale pentru începerea exploatării energiei eoliene în Marea Neagră la timp, în termenele stabilite în lege", a spus senatorul USR Cristian Bordei a apreciat proiectul de lege.
Oficialii estimează că în 2032 România va avea în sistemul energetic naţional primul megawatt de energie eoliană din Marea Neagră. (RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - 29 februarie).