România va avea "cea mai mare creştere economică din UE, cu excepţia ţărilor baltice"
Comisia Europeană estimează că România va avea, în 2013, o creştere economică de 1,6%, adică cea mai ridicată creştere din Uniunea Europeană, în afara ţărilor baltice.
Articol de Daniel Neguţ, 22 Februarie 2013, 18:44
România va avea în acest an o creştere economică de 1,6% - cea mai ridicată din Uniunea Europeană, în afara ţărilor baltice, conform estimărilor Comisiei Europene, iar rata şomajului este estimată la 6,9%, fiind pe locul al şaselea între cele 27 de state ale Uniunii.
În schimb, vom avea cea mai ridicată inflaţie, de 4,6%.
Pe ansamblu, Uniunea Europeană va avea o creştere de numai 0,1%, iar economia zonei euro va scădea pentru al doilea an consecutiv.
În 2014, se estimează pentru România o creştere economică de 2,5%.
Letonia va avea în acest an cea mai ridicată creştere economică din Uniunea Europeană - 3,8%, urmată de Lituania cu 3,1% şi Estonia cu 3%.
Imediat după România se situează Malta, cu o creştere estimată de 1,5%, şi Bulgaria cu 1,4%, potrivit prognozei economice de iarnă, prezentate vineri de Comisia Europeană.
Analistul economic Florin Câţu consideră că estimarea Comisiei Europene este foarte optimistă în privinţa creşterii economice României în 2013 şi explică de ce nu crede în această previziune.
"Estimările pentru zona euro sunt pesimiste, şi atunci, în condiţiile astea, mie îmi este foarte greu să cred că România va putea să ofere o creştere economică de 1,6% în 2013, pentru că depindem foarte-foarte mult de cererea externă, pentru că cererea internă, din punctul meu de vedere, nu există acum, în condiţiile în care am pornit cu taxe mai mari, iar 2013 este un an al restructurării majore a sistemului bancar, şi atunci nu cred că vom avea parte de credite din partea sistemului bancar", spune el.
Analistul Florin Câţu este de părere că nicio estimare nu poate fi o bază reală pentru a se lua decizii majore, cu impact asupra economiei unei ţări.
"Niciodată nu trebuie să ne împăunăm cu estimări, trebuie să ne împăunăm cu rezultate. Trebuie să fim mult mai precauţi în ceea ce priveşte deciziile pe care le luăm pe baza unor estimări", mai susţine Câţu.
Analistul economic se aşteaptă ca previziunile Comisiei Europene să fie ajustate pe parcursul acestui an.