România, una dintre primele ţări din lume care va introduce tehnologia reactoarelor modulare de mici dimensiuni
România va deveni una dintre primele ţări din lume şi prima din Europa care va introduce tehnologia reactoarelor modulare de mici dimensiuni pe amplasamentul fostei centrale termice de la Doiceşti, judeţul Dâmboviţa.
Articol de Radiojurnal, 06 Septembrie 2023, 21:50
Reprezentantul special al preşedintelui Statelor Unite pentru probleme climatice, John Kerry, fost secretar de stat american, este prezent la Summit-ul Iniţiativei celor Trei Mări.
El a participat şi la un eveniment găzduit de Universitatea Politehnica Bucureşti, unde a avertizat că nu se poate atinge obiectul de a avea emisii zero până în 2050, fără energia nucleară şi că tehnologia reactoarelor modulare de mici dimensiuni poate contribui la accelerarea atingerii ţintelor de mediu.
România va deveni una dintre primele ţări din lume şi prima din Europa care va introduce o astfel de tehnologie inovatoare şi sigură pe amplasamentul fostei centrale termice de la Doiceşti, judeţul Dâmboviţa.
"Acest simulator este primul de acest fel din afara Statelor Unite, va juca un rol vital în tranziţia la energie curată a României, va ajuta la educarea următoarei generaţii de ingineri în ce priveşte modul de operare în siguranţă a energiei nucleare de cel mai nou tip şi va consacra România ca un centru de educaţie şi pregătire în domeniul nuclear în regiune. România este deja în proces de a transforma Uzina de la Doiceşti într-un hub de energie curată. Reprezintă o parte necesară a oricărui tip de tranziţie justă, deoarece va include capacităţi de producţie de energie solară, plus locul primului reactor nuclear modular de mici dimensiuni din Europa", a spus John Kerry.
Demnitarul american a mai spus că, în baza experienţei României, Statele Unite au lansat noul proiect Phoenix, din care face parte Slovacia, Polonia şi Cehia, care vor beneficia de asistenţă tehnică, în special pentru programe de conversie a unor centrale electrice pe bază de cărbune în uzine care utilizează reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni, ne-a transmis reporterul Iulian Olescu. (RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - 6 septembrie).