România, un beneficiar important al bugetului Politicii Agricole Comune
Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, a afirmat, marţi, că România va deveni după 2013 un beneficiar şi mai important al bugetului Politicii Agricole Comune, care are în continuare ponderea principală în bugetul UE.
Articol de Cristina Dumitrescu, 05 Iulie 2011, 15:45
Comisarul european a declarat că a discutat cu ministrul agriculturii, Valeriu Tabără şi despre Planul Naţional de Dezvoltare Rurală şi despre adaptarea acestuia, astfel încât să fie posibilă o mai bună absorbţie a fondurilor europene.
"Am avut discuţii despre probleme curente între Ministerul Agriculturii şi Direcţia Generală Agricultură pe anumite adaptări ale programului pentru a asigura o mai bună absorbţie a fondurilor, nu numai ca sumă, dar mai ales calitativ, pentru a reorienta programul spre anumite noi priorităţi care au ieşit în evidenţă în România în ultima perioadă. Am discutat puţin despre activitatea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii", a afirmat Cioloş.
De asemenea, Cioloş a declarat că deşi România este pregătită să adere la spaţiul Schengen, unele state membre vor analiza raportul MCV înainte de a acorda votul în acest caz.
"Cred că nu este nicio îndoială, cel puţin din analizele tehnice, că România şi Bulgaria sunt pregătite din punct de vedere tehnic să adere la spaţiul Schengen. Comisia Europeană şi-a menţinut poziţia că aceste două state membre trebuie evaluate pe baza criteriilor actuale, însă decizia este politică, a Consiliului European, unde este nevoie de un vot unanim. La ultimul Consiliu JAI s-a decis ca discuţiile acestea să fie reluate cel târziu în septembrie", a spus Cioloş la întâlnirea de la Parlament cu membrii comisiilor de politică economică.
El a subliniat că, în cazul României, sunt state membre care se vor uita atent şi la raportul privind MCV care urmează să fie publicat în luna iulie.