România "trebuie să stabilescă un nou calendar" pentru aderarea la euro
Oficialii BNR susţin că, după alegeri, autorităţile române trebuie să-şi fixeze un nou calendar de trecere la moneda euro.
Articol de Iulian Olescu, 03 Decembrie 2012, 14:00
Autorităţile de la Bucureşti trebuie să stabilească un nou calendar pentru aderarea României la moneda euro, întrucât actuala ţintă, anul 2015, nu mai poate fi respectată, a declarat la un seminar viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu.
Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a spus, la acelaşi seminar, că România trebuie să găsească o cale de mijloc pentru a împăca două obiective relativ diferite, şi anume asigurarea unei creşteri economice necesare pentru a recupera rămânerile în urmă faţă de ţările dezvoltate, dar şi o limitare a creditării în valută, pentru a evita efectele negative ale riscului valutar.
În ţara noastră, practic 92% din finanţarea economiei este asigurată de sistemul bancar.
Aşadar, pentru creşterea economică este nevoie de împrumuturi de la bănci.
Pe de altă parte, expansiunea din ani trecuţi a creditului în valută a condus la creşterea ratei creditelor neperformante şi a produs efecte de creştere a dezechilibrelor.
Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, a punctat faptul că pentru a se asigura o finanţare stabilă pe termen lung a economiei în moneda naţională este nevoie de un cadru legislativ, dar mai ales de crearea unui cadru de acceptanţă socială a acestei idei.
El a adăugat însă, că oricum perspectiva este de înăsprire a constrângerilor în privinţa creditării în monedă străină, această tendinţă neprovenind neapărat de la nivel naţional, ci în special dinspre autorităţile Uniunii Europene.
Ea se va manifesta atât pentru creditele de consum şi cele pentru populaţie în general, dar şi pentru companiile neasigurate împotriva riscului valutar, a mai spus Bogdan Olteanu.
Reprezentantul BNR a precizat că discuţia privind creditarea trebuie făcută şi în contextul necesităţii stabilirii, după alegeri, a unui nou calendar de trecere a României la moneda euro, ţinând cont atât de timpul necesar ţării noastre pentru a îndeplini criteriile de aderare, dar şi de situaţia din zona euro şi de timpul necesar rezolvării acesteia.