România trebuie să-şi regândească reprezentarea în exterior
Ministrul de Externe, Lazăr Comănescu promite că românii din afara graniţelor care pot promova schimburi economice vor fi încurajaţi, iar vicepremierul Costin Borc,menţinează şi alte zone pentru creşterea exporturilor.
Articol de Iulia Gherman, 01 Iulie 2016, 11:48
De asemenea, vicepremierul şi ministrul Economiei, Costin Borc, e de părere că menţinerea ritmului de creştere a exporturilor din ultimii ani presupune ca mărfurile româneşti să fie comercializate şi în alte zone decât cele tradiţionale, precum Orientul Mijlociu, Asia, Africa şi America Latină, zone în care astăzi vindem cu precădere produse agroalimentare şi băuturi, mobilă sau alte bunuri cu valoare redusă şi de calitate medie.
Pentru a diversifica, eficientiza şi simplifica programul de promovare a exporturilor, Ministerul Economiei a declanşat un proces de consultare cu confederaţiile patronale reprezentative la nivel naţional, dar se are în vedere şi introducerea unui sistem de plăţi directe pentru participarea la manifestări expoziţionale internaţionale.
Ideea unui parteneriat între instituţiile abilitate, investitori şi firmele de export a fost tema centrală a forumului economic organizat ieri la Palatul Parlamentului.
Vicepremierul Costin Borc, a vorbit de necesitatea organizării unor întâlniri tematice.
" Nu vom avea export de calitate, atâta timp cât nu vom avea firmele care să poată exporta, relaţia pe care o avem cu mediul de afaceri şi relaţia pe care o avem cu exportatorii. Nu se poate face mai mult din partea noastră, din punct de vedere al organizării, al unui leadership de confederaţii patronale, al unor interese sectoriale, al unor interese regionale", consideră Borc.
Evaluarea activităţii ambasadelor României va depinde de cât de mult se implică acestea în dezvoltarea relaţiilor economice în exterior, a susţinut la rândul său, ministrul de Externe, Lazăr Comănescu.
Sunt mai multe aspecte, o informare ritmică a factorilor de decizie din România cu privire la politicile economice din ţările în care avem ambasade, un sprijin activ dat operatorilor economici români aflaţi într-o ţară sau alta, mult mai mult sprijin sectorului şi reprezentanţilor Întreprinderilor Mici şi Mijlocii.
Ministrul Lazăr Comănescu a precizat, totodată, că reprezentarea noastră în exterior trebuie regândită, inclusiv prin folosirea românilor din afara graniţelor care pot deveni promotori ai schimburilor economice dintre România şi ţările unde aceştia se află.
La rândul său, Lucian Cernat, economist şef în cadrul Directoratului General pentru Politici Comerciale din Comisia Europeană, a declarat că România este foarte aproape de media europeană în ceea ce priveşte calitatea exporturilor, dar că ne plasăm printre ultimele ţări ca volum de mărfuri exportate.
"România are cea mai mare şansă de a se dezvolta, mai mult decât a făcut-o până acum, pe baza exporturilor. România are cel mai mare raport de creare de locuri de muncă pe milion de exporturi. Fiecare miliard de euro de exporturi româneşti generează în medie, în funcţie de sector şi de destinaţie, în jur de 70.000 de locuri de muncă. Nici o ţară din Uniunea Europeană nu are acest coeficient de multiplicatori de dezvoltare economică pe bază de exporturi", a susţinut el.
Lucian Cernat recomandă ca alocarea fondurilor bugetare pentru promovarea exporturilor să fie o prioritate naţională, care va permite obţinerea de vânzări substanţiale pe baza unor investiţii mici din partea statului.