"România trebuie să se implice mai mult în soluţionarea conflictului din Transnistria"
Preşedintele Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Republica Moldova, Ştefan Urâtu, împreună cu alţi trei membri ai grupului Ilaşcu, au participat la o întâlnire cu reprezentanţii Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Articol de Petruţa Obrejan, 01 Aprilie 2011, 17:26
Ştefan Urâtu, preşedintele Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Republica Moldova, crede că România trebuie să se implice mai mult în soluţionarea conflictului din Transnistria, ca membru cu drepturi depline.
El a sugerat o restructurare a mecanismului 5+2, din care fac parte Republica Moldova, autoproclamata Republică Transnistreană, Ucraina, Rusia, OSCE, Uniunea Europeană şi Statele Unite.
"Să fie revizuit acest mecanism şi să fie România o parte, deci din cei de bază, şi Statele Unite să fie implicaţi ca actori-cheie în soluţionare, iar Republica Moldova şi Federaţia Rusă să fie 2, acei 2 care sunt în conflict de fapt. Nu trebuie să fim înţeleşi că noi vrem ca acest mecanism să fie distrus fără a crea un altul, însă suntem pentru ca acest mecanism să fie reformat, aşa încât să fie eficient", a declarat
Ştefan Urâtu.
Membrii grupului Ilaşcu au amintit şi despre arestarea şi condamnarea la închisoare a jurnalistului Ernest Vărdănean şi a tânărului Ilie Cazacu, de către autorităţile de la Tiraspol.
Alexandru Leşcu a vorbit despre încălcarea drepturilor omului în Transnistria.
"Drepturile omului se încalcă zi de zi, flagrant şi nu este doar cazul cetăţenilor doi care sunt arestaţi şi au primit şi sentinţa, dar foarte multe cazuri nici nu le cunoaştem. Se face public atunci când îi învinuieşte şi le dă o sentinţă, dar cazuri din acestea sunt cu zecile, cu sutele, probabi", a explicat Alexandru Leşcu.
Ştefan Urâtu este fizician, doctor în ştiinţele fizicii, profesor de fizică şi apărător a drepturilor omului, preşedinte al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova şi al Universităţii de stat din Tiraspol, evacuată la Chişinău.
Împreună cu Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova promovează ratificarea şi aplicarea în practică a Convenţiei Europene pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale: organizează traininguri pentru judecători, procurori, poliţişti, avocaţi şi reprezentanţi ai societăţii civile.
Are mai multe cazuri de succes reprezentate în instanţele naţionale şi la Curtea Europeană.