România trebuie să găsească "formula de stabilitate financiară a ţării"
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că în situaţia în care am avea un deficit bugetar de 3% din PIB, România ar trebui să împrumute de pe piaţa internă 71,6 miliarde de lei.
Articol de Alina Dobrinescu, 26 Octombrie 2011, 17:03
Traian Băsescu a reamintit, înaintea plecării la Bruxelles, unde va participa la Consiliul European, că deficitul bugetar al României pentru anul viitor trebuie să fie sub 3%, fiind important "să găsim formula de stabilitate financiară a ţării", pentru a putea realiza acest lucru.
"Vreau să ştiţi că în situaţia în care am avea un buget cu un deficit de 3% din PIB, România ar trebui să împrumute de pe piaţa internă 71,6 miliarde de lei, ceea ce ar însemna 16,7 miliarde de euro, plus alte două miliarde de pe pieţele externe. În această situaţie, nu suntem într-o poziţie foarte favorabilă la Consiliu (Consiliul European - n.r.) să spunem: "Cereţi băncilor din zona euro să mărească fluxurile de capital către România!". Ar fi foarte dificil, cu atât mai mult cu cât banii de recapitalizare a băncilor care provin nu din alte parte decât din taxele cetăţenilor germani, francezi, olandezi şi aşa mai departe. Obiectivul nostru este să se menţină fluxurile de capital către România şi, probabil, formula pe care am convenit-o ieri (marţi, n.r.) cu preşedintele Barroso va trebui extinsă pentru toate statele emergente din UE. Probabil şi pentru Polonia, Ungaria şi pentru alte ţări", a spus şeful statului.
El şi-a exprimat speranţa că va reuşi să convingă partenerii din Uniunea Europeană cu privire la importanţa menţinerii fluxurilor de capital în statele care nu se află în zona euro.
"Nu aş vrea ca denigratorii de profesie să speculeze informaţia relativ eliptică. Dacă ar trebui să fac un comentariu consistent tehnic, el nu cred că ar fi util populaţiei. (...) Pentru mine, important este să găsim formula de stabilitate financiară a ţării pentru anul viitor", a subliniat Băsescu.
El a explicat că riscurile care ar putea afecta şi Româna provin din mai multe direcţii, fie că este vorba despre o restructurare a datoriei Greciei, sau despre faptul că băncile vor dori să-şi acopere nevoia de capital, retrăgându-se de pe pieţele din zona non-euro.
"Nevoia băncii mamă de a se consolida poate determina retragerea (de pe pieţele din zona non-euro - n.r.). Sunt multe motive, şi din acest considerent, am apreciat necesar o poziţie extrem de limpede a României pentru a ne putea asigura necesarul de finanţare pentru anul viitor", a completat şeful statului.