România, testată pentru Spaţiul Schengen
România este supusă începând de luni, unui nou test în procesul de aderare la Spaţiul Schengen, respectiv la o a şaptea vizită a experţilor Comisiei de evaluare.
Articol de Simona Mihăescu, 15 Noiembrie 2010, 17:05
Aceasta vizită reprezintă o reevaluare pe frontierele aeriene, în contextul în care voci europene sunt sceptice privind aderarea în martie.Procesul de evaluare Schengen este responsabilitatea Grupului de lucru Evaluare Schengen.
Vizita experţilor Schengen durează două zile, între 15-17 noiembrie şi este singura reevaluare pe care aceştia au cerut-o în ceea ce priveşte procesul de aderare la Spaţiul Schengen.
Experţii vor evalua stadiul modernizării aeroporturilor "Traian Vuia" din Timişoara şi "Henri Coandă" din Bucureşti-Otopeni.
Potrivit Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), cele două aeroporturi sunt pregătite pentru evaluare şi au fost aduse la standardele corespunzătoare.
"Singurul raport care recomandă reevaluarea ţării noastre este cel în domeniul frontierelor aeriene, vizită care are loc în perioada 15-17 noiembrie 2010.
Pentru această vizită s-au construit de la zero două terminale pentru viitoarele zboruri non-Schengen, la Aeroporturile Henri Coandă din Bucureşti şi Traian Vuia din Timişoara.
În prezent, toate criteriile Schengen în ceea ce priveşte împărţirea fluxurilor şi funcţionalităţile de frontieră - spaţii Poliţie de Frontieră, facilităţi de control, instalaţii şi echipamente - sunt îndeplinite la cele mai înalte standarde de funcţionare.
Din punctul nostru de vedere, situaţia, în teren, este una foarte bună, iar felul în care au fost reabilitate locaţiile respective ne întăreşte convingerea că vizita de reevaluare va avea un rezultat pozitiv", a declarat, luni, şeful Departamentului Schengen din MAI, Marian Tutilescu, potrivit Mediafax.
Pe lângă vizita la cele două aeroporturi, evaluatorii Schengen vor să viziteze şi cele două puncte de trecere a frontierei de la Moraviţa, judeţul Timişoara, respectiv cel rutier şi cel feroviar. Potrivit MAI, experţii vor să vadă cum au fost modernizate cele două obiective, însă aceasta nu reprezintă o "evaluare", ci doar o constatare.
În prezent, fluxul de ieşire de la Moraviţa, utilizat pentru ambele sensuri - ieşire şi intrare, a fost finalizat conform recomandărilor Schengen privind aspectele legate de infrastructură, pentru traficul rutier, în 30 septembrie 2010, iar pentru cel feroviar va fi gata în 30 noiembrie 2010.
Lucrările de refacere au constat în operaţionalizarea Sistemului de Recunoaştere a Plăcuţelor de Înmatriculare (ANPR), Sistemului de supraveghere CCTV, securizarea sediului Poliţiei de Frontieră (camera din linia a doua, camera de interogare, de detenţie), semnalizarea (panouri electronice cu comanda din cabinele de control), banda de verificare amănunţită, semnalizare adecvată pentru benzile de trafic, aparate de iluminat puternice pentru o bună vizibilitate, departajarea adecvată.
Motivul pentru care experţii Schengen vizitează România este că orice stat care îşi propune să adere la spaţiul Schengen trebuie să treacă printr-un proces de verificare. În acest context, trebuie să facă dovada faptului că a îndeplinit toate condiţiile necesare pentru a fi stat membru Schengen. Procesul de evaluare Schengen este responsabilitatea Grupului de lucru Evaluare Schengen.
România a parcurs pâna în prezent, în perioada 2009 - 2010, şase dintre cele şapte vizite de evaluare prevazute în calendarul de aderare la Spatiul Schegen, în domeniile cooperare poliţienească, protecţia datelor personale, vize, frontiere maritime, frontiere aeriene, frontiere terestre.