România, ţara cu cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană
Inflaţia anuală din Uniunea Europeană a scăzut în iunie la 3,1%, în timp ce România a avut o rată a inflaţiei de 8%.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 15 Iulie 2011, 11:23
România a avut, în luna iunie, cea mai mare rată anuală a inflaţiei din Uniunea Europeană, 8%, adică de peste două ori şi jumătate mai mare decât media Uniunii.
Datele au fost publicate de Oficiul European pentru Statistică, Eurostat.
Inflaţia anuală din UE a scăzut în iunie la 3,1%, de la 3,2% în mai. În iunie faţă de mai, preţurile au scăzut în UE cu 0,1%.
La polul opus, inflaţia cea mai mică s-a înregistrat în Suedia (1,5%),, Slovenia (1,6%) şi Republica Cehă (1,6%).
Preţurile au crescut cel mai mult în România (aproape 8%), Estonia (4,7%) şi Grecia (4,6%).
În zona euro, cel mai mult au crescut luna trecută preţurile la transporturi, întreţinere şi alimente, în timp ce comunicaţiile s-au ieftinit.
În România, datele Institutului Naţional de Statistică arată că preţurile de consum au înregistrat o uşoară scădere în luna iunie, faţă de mai, pe fondul ieftinirii produselor alimentare.
Inflaţia ar putea ajunge la 4%
Inflaţia anuală ar putea ajunge, la începutul lunii octombrie, sub 4 % dacă preţurile volatile -legume, fructe, cartofi- vor scădea a spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu în cadrul unei dezbateri organizate de tema inflaţiei.
El a mai precizat că inflaţia pe lunile , iulie, august, eventual şi septembrie, ar putea fi de minus 0,2%, ceea ce ar conduce la o rată anuală a inflaţiei de 3,8% în octombrie.
O altă variantă privind evoluţia inflaţiei prezentată de guvernator ia în calcul o creştere a indicelui preţurilor de consum de 0,2% în lunile de vară ceea ce ar conduce la o inflaţie anuală în septembrie puţin peste 4 %.
Guvernatorul a mai spus că dobânzile ar putea să scadă în perioada următoare la creditele în lei, de la 12% cât sunt în prezent spre 6%.
Banca Naţională are o dobândă la lei de 6% faţă de 12% cât este nivelul acesteia practicate de băncile comerciale la creditele în lei.
Guvernatorul a mai spus că se aşteaptă ca în toamnă să apară noi creşteri de preţuri, ca urmare a eliminării subvenţilor la energia termică.
Impactul acestei creşteri în indicele preţurilor de consum este de 0,7 - 0,8% a spus guvernatorul.
Cursul de schimb are o evoluţie normală şi comparabilă cu cea a valutelor din regiune pe termen mediu şi lung, trebuie menţinut cursul de echilibru, a mai spus Isărescu.