România susţine "Uniunea bancară europeană"
România susţine mecanismul unic european de supraveghere bancară, dar consideră că acest proces nu trebuie să fie în detrimentul statelor aflate în afara zonei euro.
Articol de Radio România, 05 Decembrie 2012, 09:48
România susţine demersurile privind crearea unui mecanism unic european de supraveghere bancară şi este de acord cu taxele pe tranzacţiile financiare.
"România susţine procesul de consolidare a guvernanţei din zona euro, dar consideră că acest proces nu trebuie să fie în detrimentul statelor aflate în afara zonei euro şi să ducă astfel la fragmentarea Uniunii. România va fi de acord cu introducerea unei taxe pe tranzacţii financiare, în măsura în care va exista un acord la nivelul Uniunii Europene. România este interesată să participe la demersurile privind crearea unei uniuni bancare, respectiv crearea mecanismului unic de supraveghere", a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, după şedinţa de guvern.
Poziţia guvernului român a fost exprimată în aceeaşi zi în care, la Bruxelles, miniştrii de finanţe din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene nu au reuşit să ajungă la un acord privind crearea mecanismului unic de supraveghere bancară, dar au stabilit ca o nouă reuniune a ECOFIN să aibă loc la 12 decembrie.
Eşecul reuniunii a fost anunţat de reprezentantul Ciprului, ţară care asigură preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, care a recunoscut că rămân de rezolvat unele probleme, cum ar fi repartiţia sarcinilor între Banca Centrală Europeană şi autorităţile naţionale de supraveghere.
O nouă reuniune a ECOFIN va fi organizată cu o zi înaintea summitului liderilor europeni din 13-14 decembrie.
Realizarea unui mecanism unic de supraveghere bancară în zona euro este prima etapă în crearea unei Uniuni bancare.