România susţine politica "uşilor deschise" la summit-ul NATO
Preşedintele României, Traian Băsescu va susţine la summit-ul NATO ca toate statele din Balcanii de Vest să poată avea perspectiva integrării în Alianţă.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 19 Noiembrie 2010, 14:10
Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri, la plecarea spre Summitul NATO de la Lisabona, că România este "extrem de interesată" ca statele din zona Balcanilor de Vest să aibă o perspectivă în ceea ce priveşte intrarea în NATO.
Potrivit şefului statului, unul dintre obiectivele pe care România le va susţine la acest summit va fi continuarea de către Alianţa Nord-Atlantică a unei politici a "uşilor deschise".
"România este extrem de interesată ca toate statele din Balcanii de Vest să poată avea perspectiva integrării în NATO. De asemenea, Georgia şi Ucraina, state care şi-au manifestat dorinţa de a adera la NATO cu ocazia summitului de la Bucureşti, să aibă posibilitatea evoluţiei în această direcţie dacă aşa vor decide", a afirmat Băsescu.
Preşedintele a spus că un alt obiectiv pe care România îl va urmări la Summitul NATO de la Lisabona va fi legat de menţinerea angajamentului Alianţei faţă de Afganistan.
"Am ajuns la stadiul în care, pe de-o parte, se prefigurează strategia de consolidare a forţelor NATO în Afganistan, iar pe de altă parte, se încearcă fixarea unui calendar în care forţele de securitate afgane să poată să gestioneze între teritoriul afgan. Estimarea în acest moment este ca în anul 2014 forţele afgane să poată avea controlul asupra întregului teritoriu afgan iar NATO să-şi declare misiunea încheiată. Sigur, este doar o proiecţie, NATO nu va pleca din Afganistan până când obiectivul de control integral al teritoriului afgan nu va fi atins în favoarea forţelor de securitate naţionale. În acest sens, probabil că se va pune accent în acest summit pe nevoia detaşării suplimentare de instructori pentru forţele afgane", a declarat Traian Băsescu.
Printre obiectivele pe care România le va urmări la Lisabona, Băsescu a mai menţionat şi problema scutului antirachetă.
"Din acest punct de vedere putem spune că prin angajamentul bilateral SUA-România, România poate aduce o contribuţie importantă deja în implementare atunci când se pune problema realizării unui sistem de apărare antirachetă ca sistem global şi ca misiune a statelor membre NATO', a explicat Traian Băsescu.
Şeful statului a mai spus că va susţine la summit şi necesitatea ca NATO să aibă o influenţă crescută în estul Mării Negre, având în vedere 'riscurile de securitate' din această zonă.
Un alt obiectiv al României la Lisabona este, potrivit lui Traian Băsescu, menţinerea solidarităţii şi unităţii statelor membre NATO în mesajele adresate Rusiei.
"Credem că e un element esenţial ca toate statele membre NATO să vorbească pe acelaşi ton şi pe acelaşi conţinut în ceea ce priveşte perspectiva cooperării cu Federaţia Rusă. România e deschisă unei bune colaborări cu Federaţie Rusă pe tot palierul de probleme, inclusiv în cele legate de securitate", a arătat preşedintele Băsescu.
Preşedintele României a afirmat că principalele obiective ale Summitului NATO de la Lisabona sunt adoptarea noului concept strategic al NATO, stabilirea strategiei pentru Afganistan şi, al treilea obiectiv, summitul NATO-Rusia.
La Lisabona începe după amiază summitul NATO, la care se va adopta noul concept strategic al Alianţei, se va încerca o relansare a relaţiilor cu Rusia şi urmează să fie aprobat un proiect de scut anti-rachetă.