România "susţine independenţa şi integritatea teritorială" a Ucrainei
Preşedintele Traian Băsescu afirmă că România susţine independenţa Ucrainei, iar preşedintele Senatului, Crin Antonescu, pledează pentru unitatea statului ucrainean.
Articol de Radio România, 24 Februarie 2014, 08:22
Preşedintele Traian Băsescu a salutat recentele evoluţii din Ucraina şi afirmă că România - în calitate de stat vecin şi membru al Uniunii Europene şi al NATO - susţine independenţa şi integritatea teritorială a ţării vecine.
Într-un comunicat difuzat duminică, şeful statului face totodată apel la liderii politici de la Kiev să manifeste calm şi disponibilitate la dialog în vederea obţinerii consensului naţional.
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu a pledat pentru unitatea statului ucrainean şi a declarat că este esenţial ca în ţara vecină să aibă loc alegeri democratice.
Întrebat cum vede faptul că Parlamentul de la Kiev a abrogat o lege care prevede recunoaşterea limbilor regionale, el a spus că diplomaţia de la Bucureşti trebuie să-şi propună să îi convingă pe viitorii parteneri ucraineni să revină asupra acestei chestiuni.
"Sunt lucruri care pentru noi nu pot fi liniştitoare şi nu pot fi acceptabile. Această lege care a fost abrogată, lege dată în timpul regimului Ianukovici, era o lege bună, conformă cu standardele democraţiei europene. Nu există democraţie europeană în sensul deplin al cuvântului, fără dreptul la identitate al minorităţilor naţionale", a spus Crin Antonescu.
Parlamentul de la Kiev a abrogat legea prin care limba rusă primise, în 2012, statutul de limbă regională şi prin care Ianukovici anulase promovarea de către fostul preşedinte, Viktor Iuşcenko, a limbii ucrainene - drept singura limbă utilizată în Ucraina.
În baza legii abrogate, limba română primise statutul de limbă regională în mai multe localităţi din raionele Cernăuţi şi Transcarpatia.
Şeful parlamentului ucrainean, Olexandr Turcinov, a fost însărcinat, duminică, să asigure preşedinţia interimară a ţării.
Parlamentul a hotărât ca alegerile prezidenţiale anticipate să aibă loc în 25 mai, iar deputaţii din Rada Supremă au termen până marţi să formeze un guvern de unitate naţională.