România, sub lupa FMI
Echipa FMI susţine, în cel mai recent raport că riscurile asupra redresării economice a României au crescut considerabil, din cauza înrăutăţirii crizei financiare din zona euro.
Articol de Iulian Olescu, 25 Ianuarie 2012, 10:03
Autorităţile române încep miercuri, la Bucureşti, întâlnirile cu delegaţiile FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, pentru o nouă evaluare a programului economic stabilit în cadrul acordului stand-by de tip preventiv.
Este cea de-a patra astfel de evaluare.
Experţii Fondului au publicat deja raportul evaluării precedente.
Echipa FMI subliniază faptul că riscurile asupra redresării economice a României au crescut considerabil, din cauza înrăutăţirii crizei financiare din zona euro.
Ei mai spun că deşi ţintele fiscale pentru 2012 vor fi cel mai probabil atinse, decizia guvernului de a limita deficitul bugetar la 1,9% din Produsul Intern Brut pentru acest an, în ciuda faptului că va creşte reputaţia ţării noastre pe plan internaţional, ar putea avea şi efecte negative, legate de evoluţia cererii interne şi de creşterea economică.
FMI recomandă "o modestă" creştere a salariilor şi pensiilor
De aceea, experţii Fondului recomandă autorităţilor să ia în calcul un deficit bugetar uşor mai ridicat, care să permită o modestă creştere a salariilor şi pensiilor.
Cel mai recent raport FMI recomandă autorităţilor române să ia în considerare o creştere modestă a salariilor şi pensiilor, în cazul în care bugetul o permite.
Fondul Monetar Internaţional recomandă autorităţilor române să crească uşor salariile bugetarilor şi pensiile pe parcursul acestui an, dacă bugetul o va permite.
În ultimul raport de evaluare, publicat pe site-ul FMI, se arată că îngheţarea salariilor şi a pensiilor în 2012 va avea, printre altele, efecte negative asupra cererii interne.
Pe lângă recomandarea ca autorităţile române să ia în considerare o creştere modestă a salariilor şi pensiilor, în cazul în care bugetul o permite, raportul FMI menţionează nevoia de a accelera absorbţia fondurilor europene şi reformele structurale.
Bugetul de stat "nu permite" măriri de salarii şi pensii
Bugetul de stat nu permite, în acest moment, mărirea pensiilor şi a salariilor bugetarilor, a declarat premierul Emil Boc.
"Dacă nu facem populisme şi paşi înapoi şi păstrăm stabilitatea economică, există premise pentru viitor. Dacă se va reveni la populisme, atunci nu. Este ceea ce Guvernul României a spus de la elaborarea bugetului încă de anul trecut", a spus premierul.
Discuţiile dintre autorităţile române şi experţii FMI vor dura până pe 6 februarie, iar cele la nivel de experţi au început încă de marţi.