România "stă bine" în clasamentul produselor de consum nealimentare periculoase
România se numără printre ţările Uniunii Europene cu cel mai mic număr de notificări pentru produse de consum nealimentare periculoase, doar 29, faţă de Spania, de exemplu, cu 458, aflată acum pe primul loc.
Articol de Sorin Croitorescu, 26 Martie 2014, 09:28
Pe ultima poziţie se află Luxemburg, cu doar 7 notificări.
Comisarul european pentru protecţia consumatorului, Neven Mimica, a prezentat, marţi, raportul pe anul trecut al sistemului de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase al Uniunii Europene.
Este cel de al 10-lea raport anual al sistemului şi analiza lui demonstrează o continuare a tendinţei de creştere la nivel european a numărului de notificări, 4% acum faţă de anul precedent.
Comisarul Nerven Mimica consideră că acesta nu e un motiv de îngrijorare, ci dimpotrivă.
"Unii pot spune că a crescut numărul de produse periculoase şi deci a scăzut siguranţa consumatorilor, dar în opinia mea este vorba de fapt despre o consecinţă a unui control mai bun şi a unei supravegheri mai atente a pieţei de către autorităţile naţionale. Constatăm o eficienţă crescută în detectarea timpurie a produselor periculoase şi în cooperarea cu autorităţile de protecţie a consumatorilor. De asemenea, observăm o informare mai bună în privinţa notificărilor despre apariţia produselor de acest fel, precum şi o colaborare mult mai bună a consumatorilor cu inspectorii de piaţă", a afirmat Mimica, citat de corespondentul RRA.
Cele mai multe produse periculoase au fost textile, jucării, cosmetice şi aparate electrice care prezentau risc de rănire, intoxicare, strangulare, sufocare sau electrocutare pentru consumatori.
China este ţara de origine pentru aproape două treimi din producele notificate.
"Cooperăm îndeaproape cu autorităţile chineze, pentru că e nevoie să ne îmbunătăţim conceptul de siguranţă a sursei, în special când vine vorba de China. Autorităţile chineze sunt responsabile. De fiecare dată când au fost informate de serviciile Comisiei Europene, au intervenit şi în jumătate din cazuri au reuşit să identifice producătorul, iar în celelalte cazuri nu au reuşit acest lucru cu precizie; susţinea înaltul oficial european.
Comisarul Neven Mimica consideră că mai sunt multe de făcut în legătură cu sistemul de alertă rapidă şi în general pentru creşterea siguranţei produselor de pe piaţa europeană.
Există încă un decalaj între momentul notificării şi reacţia celorlalte state, care trebuie redus cât mai mult, iar în cazul a 10% din produsele periculoase aflate pe pieţele europene nu se cunoaşte întregul lanţ de distribuţie.
De aceea, comisarul pentru protecţia consumatorilor afirmă că este nevoie de un cadru de reglementare mai bun la nivel european.