România sprijină R. Moldova pentru integrarea în UE
România va sprijini şi la nivel parlamentar eforturile de integrare a Republicii Moldova, promite, preşedintele Comisiei de politică externă de la Senat, social-democratul Petru Filip.
Articol de Andrei Şerban, 19 Iunie 2013, 10:08
Filip a spus că România susţine integrarea europeană a ţării vecine şi pledează pentru ca Parlamentul României să ajute Parlamentul de la Chişinău în elaborarea documentelor necesare colaborării cu Uniunea Europeană.
Petru Filip a subliniat şi avantajul existenţei unei limbi comune între cele două ţări, care îi va ajuta pe experţi să redacteze cât mai bine posibil documentele necesare Republicii Moldova pentru integrarea Europeană.
La rândul său, Ana Birchall, deputat PSD şi membră a Comisiei pentru afaceri europene, a subliniat că parlamentarii români şi cei din Republica Moldova trebuie să stabilească un calendar exact pentru întâlniri bilaterale în care să colaboreze pentru buna integrare europeană a vecinilor de peste Prut.
Ana Birchall a arătat că diplomaţia românească priveşte cu maximă seriozitate şi rezolvarea situaţiei din Transnistria.
"România evident că are un interes firesc în rezolvare acestor conflicte prelungite şi în consolidarea stabilităţii regionale din vecinătatea noastră imediată şi considerăm că persistenţa conflictului din Transnistria a fost, este în continuare o preocupare pentru România şi am vrea să vă spunem şi cu această ocazie, din partea Comisiilor noastre, această preocupare pe care România o are în continuare", a afirmat Birchall.
Senatorul PP-DD Haralambie Vochiţoiu, secretar al Comisiei pentru afaceri europene, consideră colaborarea dintre cele două ţări ca fiind în avantajul ambelor state.
Eu cred că într-adevăr, aşa cum România poate fi de folos Moldovei şi Moldova poate fi de folos României pe parcursul pe care îl vom avea în continuare - şi e un parcurs deloc simplu, e adevărat. Am observat că sunt business-uri cu capital moldovenesc în România, sunt afaceri cu capital românesc în Moldova, ceea ce este foarte important. Sunt convins că ceea ce ne doare pe noi vă doare şi pe dumneavoastră şi invers şi eu cred că într-adevăr, făcând front comun, vom avea de câştigat şi unii şi alţii" susţine la rândul său, Haralambie Vochiţoiu.
Ana Guţu, preşedinte al Comisiei de politică externă din Parlamentul de la Chişinău, a mulţumit parlamentarilor români pentru ajutorul acordat Republicii Moldova în procesul de integrare europeană.
Ea a vorbit despre interesele economice ale ţării sale, cum ar fi conducta pentru gazele naturale Iaşi-Ungheni, importantă şi ca un simbol adresat Moscovei, de independenţă faţă de resursele energetice ruseşti, sau branşamentul energetic Suceava-Bălţi, prin care Republica Moldova urmăreşte să-şi diversifice resursele. Ana Guţu a mai subliniat că obiectivul actual al ţării sale este acela de a convinge Europa că Republica Moldova vrea să se rupă de trecut şi că drumul ei spre Uniunea Europeană este ireversibil.
"Anul acesta, împreună cu summitul de la Vilnius, care va avea loc în luna noiembrie, este un an de o importanţă istorică pentru noi. Urmează să parafăm acordul de asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Ne dăm foarte bine seama că abia este un început al unui proces complicat şi complex şi vom avea nevoie de susţinerea colegilor, partenerilor, prietenilor şi desigur că rolul României este unul foarte mare", a afirmat reprezentanta Republicii Moldova.
Parlamentarii din Republica Moldova se vor întâlni şi cu şeful diplomaţiei române, Titus Corlăţean, informează redactorul RRA.