România sprijină aderarea Serbiei la Uniunea Europeană
România va continua să susţină fără rezerve integrarea Serbiei în Uniunea Europeană, a declarat preşedintele Traian Băsescu, după convorbirile avute la Belgrad cu omologul său sârb, Boris Tadic.
Articol de Oana Bâlă, 01 Noiembrie 2011, 16:36
Traian Băsescu a declarat, marţi, la Belgrad că, în discuţiile cu partenerii europeni şi NATO, ţara noastră a susţinut faptul că Serbia este cheia păcii în Balcani.
Şeful statului a subliniat că România nu condiţionează adoptarea acordului de asociere a Serbiei la Uniunea Europeană de rezolvarea problemei respectării drepturilor vlahilor de pe teritoriul acestei ţări şi a menţionat că acest acord a fost deja ratificat de Camera Deputaţilor.
"Noi am ridicat şi vom continua să ridicăm problema vlahilor care se revendică a fi români şi dreptul lor de a-şi păstra limba, cultura ş.a.m.d. Dar, reţineţi: nu este o legătură între ratificarea acordului de asociere şi problema vlahilor. Poate fi discutată problema vlahilor şi în interiorul recomandărilor şi constatărilor făcute de raportul Consiliului Europei din anul 2011, care semnalează problema respectării drepturilor vlahilor la păstrarea limbii şi a culturii", a declarat Băsescu.
La rândul său, preşedintele Boris Tadic a dat asigurări că ţara sa va continua reformele necesare spre îndeplinirea condiţiilor de aderare la Uniunea Europeană şi s-a arătat optimist cu privire la decizia Consiliului European din decembrie privind acordarea statutului de candidat pentru Serbia.
"Rugămintea noastră către prietenul nostru preşedintele Băsescu este ca România să susţină Serbia spre integrarea în UE. Pe noi ne aşteaptă o hotărâre foarte importantă în luna decembrie, când şefii din UE vor decide cu privire la perspectiva noastră de integrare. Sperăm că putem obţine statutul de candidat şi sper că Serbia îndeplineşte toate condiţiile, având în vedere raportul pozitiv al UE. Sperăm că soluţia va fi pozitivă. În acelaşi timp, Serbia va continua să aplice reformele, vom continua un proces adânc şi rapid spre interesul cetăţenilor şi ţării noastre, de aceea, apropierea noastră spre UE este modul cel mai rapid spre reformare", a spus Tadic.
Preşedintele sârb a afirmat că înţelege de ce partea română a abordat în cadrul discuţiilor problema vlahilor din Serbia şi a precizat că ţara sa respectă dreptul cetăţenilor de a se declara de orice etnie doresc.
Pe de altă parte, preşedintele Tadic a vorbit despre mai multe proiecte economice pe care cele două ţări le-ar putea dezvolta şi s-a arătat interesat de participarea Serbiei la proiectul AGRI privind transportul de gaze lichefiate din Azerbaidjan către Europa.
Preşedintele Băsescu a menţionat totodată că discuţiile cu Tadic au vizat şi strategia Dunării.
"Discuţiile cu domnul preşedinte Tadic sau cu prietenul meu Boris sunt legate de cum să exploatăm mai bine decizia UE de a dezvolta o strategie pentru Dunăre, care are ca obiectiv dezvoltarea economică şi socială a regiunii. De altfel, Dunărea, din Germania până la vărsare în Marea Neagră, este proiectată să devină o zonă economică de maximă importanţă pentru Europa. Şi, cu siguranţă, putem avea în vedere şi proiectul comun Porţile de Fier III, proiect de mare importanţă şi pentru România şi pentru Serbia", a spus Băsescu.
Traian Băsescu va vizita şi Valea Timocului
Traian Băsescu a început, marţi, o vizită de două zile în Serbia în cadrul căreia vor fi abordate subiecte de interes pentru colaborarea politică şi economică, dar şi cu privire la drepturile minorităţilor.
Şeful statului se va deplasa şi în Valea Timocului, unde se va întâlni cu autorităţile locale din Negotin, cu membri ai comunităţii etnicilor români din Valea Timocului, precum şi cu reprezentanţii Parohiei Ortodoxe Române din Malainiţa.
Preşedintele Băsescu a mai fost la Belgrad în ianuarie 2008, când s-a întâlnit cu preşedintele Serbiei, iar în august 2009 a vizitat Valea Timocului.
A fost o vizită privată, despre care preşedintele Băsescu a spus că a fost posibilă datorită nivelului ridicat de încredere dintre el şi preşedintele Tadic.