România, somată să-şi rezolve problemele cu "găinile stresate"
România riscă "infringment", dacă nu respectă normele privind creşterea găinilor în "baterii" îmbunătăţite.
Articol de Carmen Valică, 27 Ianuarie 2012, 11:03
Uniunea Europeană a somat 13 ţări, între care România, să amelioreze condiţiile de viaţă a 47 de milioane de găini ouătoare, ţinute în cuşti neîncăpătoare, o problemă legată şi de concurenţă, nu doar de bunăstarea galinaceelor.
Dacă statele vizate nu se aliniază la termen, cerinţelor, îşi vor atrage sancţiuni.
Directiva care stabileşte condiţiile pe care trebuie să le aibă găinile crescute în cuşti, aşa-numitele 'baterii', a fost elaborată acum 12 ani.
Comisia a explicat că perioada extrem de lungă avută la dispoziţie de statele membre pentru a trece la noul sistem şi numărul mare de ţări care nu s-au conformat, face ca declanşarea procedurii de încălcare a legislaţiei europene, aşa-numitul "infringement", să fie făcută publică, încă din acest prim pas, al scrisorii de notificare oficială şi solicitării de primire de informaţii.
Ţările vizate au la dispoziţie două luni pentru a pune în aplicare interdicţia privind cuştile neîmbunătăţite.
Potrivit directivei din '99, această interdicţie trebuia aplicată de la 1 ianuarie 2012.
După acest termen de două luni, există o altă notificare, un nou termen şi, abia apoi, dacă statele membre nu iau măsuri, cazul poate fi înaintat Curţii Europene de Justiţie, care poate decide sancţionarea financiară.
Deocamdată, Comisia este pregătită să desfăşoare inspecţii, în primăvară, şi se bazează, în mare măsură, pe autorităţile din ţările vizate.
În România "nu mai există" găini ţinute în cuşti neîmbunătăţite
Doctorul Adina Ciurea, şefa Biroului Bunăstare şi Nutriţie Animală din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare, spune că nu mai există în ţara noastră ouă provenite de la găini ţinute în cuşti nemodernizate.
"Crescătorii români au fost informaţi cu privire la faptul că, după 1 ianuarie 2012, nu se vor mai putea utiliza cuşti neîmbunătăţite", a spus doctorul Adina Ciurea, într-un interviu acordat Radio România Actualităţi.
Până la 1 ianuarie anul acesta, s-au putut comercializa ouă inscripţionate cu cifra 3, provenind de la găini crescute atât în cuşti modernizate, cât şi în cele neîmbunătăţite, mai adaugă doctorul Adina Ciurea, subliniind că România şi-a făcut temele şi aplică normele Uniunii Europene.
Întrebată de redactorul RRA, Cristina Tache, în ce constă diferenţa între cuştile neîmbunătăţite şi cele îmbunătăţite, Adina Ciurea a răspuns că suprafaţa care se alocă pentru găină este mai mare în cuştile îmbunătăţite.
"Acestea sunt dotate suplimentar cu un cuibar şi cu stinghii şi jgheabul de furajare este mai mare", a precizat Ciurea.
Responsabilul de la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară spune că toţi proprietarii de ferme şi-au asumat termenul de 1 ianuarie pentru a desfiinţa cuştile necorespunzătoare din industria avicolă.