România, solidară cu aliaţii săi în problema Siriei
În calitatea sa de membru NATO, România se declară solidară cu aliaţii şi, în funcţie de evenimente, va lua o decizie în privinţa situaţiei din Siria.
Articol de Radio România, 29 August 2013, 10:22
Autorităţile de la Bucureşti declară că România este solidară cu aliaţii săi în ceea ce priveşte situaţia din Siria, însă îndeamnă la prudenţă.
La Bratislava, Preşedintele Traian Băsescu a precizat că Bucureştiul aşteaptă mai întâi rezultatul inspecţiei Naţiunilor Unite în această ţară.
"România este în aşteptarea unei aprecieri a experţilor ONU, care se află pe teritoriul Siriei, cu mandatul de a stabili cine a utilizat gaze toxice de luptă şi abia pe urmă ne vom pronunţa, pentru că plecăm de la premisa că prudenţa este cuvântul de orcine", a spus preşedintele.
Premierul Victor Ponta a arătat că, în funcţie de evenimente, o decizie oficială cu privire la Siria va fi luată în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a ţării.
"Facem parte dintr-o alianţă de care suntem foarte mândri, o alianţă a ţărilor democratice şi, evident, vom fi ca întotdeauna solidari. Sunt decizii care se iau la nivel european, la nivel NATO şi la nivelul CSAT-ului. Când va exista un CSAT pe această temă, evident că acolo se iau deciziile", a spus Traian Băsescu.
Preşedinţia lituaniană a Uniunii Europene doreşte ca Europa să prezinte o poziţie comună în ceea ce priveşte situaţia din Siria.
Aflat , la Bucureşti, la reuniunea diplomaţiei române, ministrul de externe al Lituaniei, Linas Linkevičius, i-a declarat redactorului nostru Carmen Gavrilă că Uniunea aşteaptă rezultatul anchetei ONU din Siria.
El a mai precizat şi că, pentru Europa, utilizarea de arme chimice este intolerabilă.
Decizia în privinţa Siriei, amânată
Consiliul de Securitate al ONU a amânat, miercuri, o decizie în privinţa Siriei, în ciuda pledoariilor britanice pentru aprobarea unei intervenţii.
Diplomaţi occidentali se aşteaptă, însă, ca Federaţia Rusă şi China să blocheze prin veto o rezoluţie cu privire la Siria, realtează redactorul RRA, Cătălin Gomboş.
Pe de altă parte, preşedintele Barrack Obama a declarat că Washingtonul este sigur că guvernul de la Damasc a folosit arme chimice şi că acestuia trebuie să i se dea un mesaj clar să nu o facă din nou.
Armata siriană a început, deja, să îşi repoziţioneze unele unităţi, pentru a minimaliza pierderile provocate de un atac.
Nu este, însă, foarte clar, cât de iminent este un atac, în condiţiile în care atât la Washington cât şi la Londra unele voci cer moderaţie şi o consultare a legislativelor înainte ca o decizie să fie luată.