România şi Serbia caută finanţare pentru proiectul Porţile de Fier III
Premierul Emil Boc şi omologul său sârb, Mirko Cvetkovic, şi-au mandatat miniştrii de resort pentru analizarea surselor de finanţare necesare implementării proiectului energetic ce ţine de Porţile de Fier III.
Articol de Alina Dobrinescu, 04 Noiembrie 2011, 17:35
Premierul Emil Boc şi omologul său sârb, Mirko Cvetkovic consideră că proiectul Porţile de Fier III este benefic, din punct de vedere al energiei, ambelor ţări.
"Am discutat şi am propus concret analiza implementării proiectului care ţine de Porţile de Fier III. Este un proiect extrem de important, benefic ambelor ţări, dar şi întregii regiuni, din punctul de vedere al energiei. Am mandatat miniştrii noştri de resort să analizeze sursele de finanţare şi implicaţiile acestui proiect extrem de important pentru securitatea energetică a ţărilor noastre şi pentru stabilitatea energetică din regiune", a spus Boc.
Tot în context energetic, Boc a avansat părţii sârbe oferta de implicare în Proiectul AGRI, "un proiect în care România îşi pune mari speranţe, pentru că va contribui decisiv la diversificarea rutelor de transport şi a surselor de gaze, care va ţine de securitatea energetică a ţărilor noastre".
"Am primit un răspuns pozitiv din partea prim-ministrului sârb", a precizat şeful Guvernului de la Bucureşti.
În materie de infrastructură, cei doi şefi de guvern au discutat despre realizarea autostrăzii Belgrad-Timişoara, ca posibilă rută de dezvoltare între ţările noastre.
"Am mandatat ministerele de resort să analizeze această oportunitate. Ministrul Transporturilor va efectua o vizită în Serbia în perioada următoare", a anunţat premierul.
De asemenea, s-a discutat despre intensificarea colaborării româno-sârbe în Portul Constanţa, "oferind Serbiei posibilitatea de a avea un punct de legătură pentru continuarea şi susţinerea investiţiilor", şi această propunere fiind primită cu interes de partea sârbă.
"Am adresat primului-ministru invitaţia de a fi în România, anul viitor, ca prim element pentru a putea constata desfăşurarea proiectelor", a mai spus Boc.
Totodată, Emil Boc şi-a exprimat speranţa că autorităţile elene vor lua decizii în sensul hotărârilor de echilibrare economică luate la Summitul zonei euro şi Consiliul European de săptămâna trecută, în contextul în care Atena a anunţat posibilitatea unui referendum naţional privind planul de salvare a Greciei.
El a făcut apel la responsabilitatea politcienilor din diferitele state europene, pentru a lua decizii în sensul reducerii datoriei ţărilor lor.
"Summitul zonei euro care a avut loc la Bruxelles săptămâna trecută a emis un răspuns global la criza datoriei suverane şi, implicit, la aceste preocupări din regiunea noastră. Faptul că liderii UE au fost în măsură să prezinte o soluţie pentru datoria Greciei este un semn de responsabilitate şi de speranţă că lucrurile pot intra într-o "zonă de încredere." Şi sper, de asemenea, că decizia autorităţilor greceşti va urmări acelaşi şablon, a spus Boc.
Emil Boc a paricipat, vineri, la Belgrad la summitul Iniţiativei Central-Europene dedicat crizei economice globale şi impactului acesteia asupra regiunii.
Lucrările se desfăşoară sub preşedinţia Serbiei, care va preda ştafeta Ucrainei.