România şi R. Moldova semnează acorduri de cooperare în educaţie şi urgenţe medicale
Reprezentanţii guvernelor României şi Republicii Moldova au semnat vineri două acorduri privind cooperarea în educaţie şi în situaţii de urgenţă medicală.
Articol de Radio România, 21 Februarie 2014, 09:09
UPDATE România susţine consecvent şi dezinteresat Republica Moldova, a declarat, vineri, de la Chişinău, premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, potrivit redactorul RRA, Petruţa Obrejan.
Premierul moldovean a precizat că acest ajutor nu constă în vorbe, ci în lucruri concrete, cum ar fi resurse financiare, transfer de expertiză, precum şi abordări foarte punctuale pe mai multe proiecte, fie că acestea ţin de conexiuni energetice, reconstruirea podurilor peste Prut, fie de cooperarea în domeniul educaţiei.
"În egală măsură vreau să-i mulţumesc dlui prim-ministru pentru discuţia substanţială pe care am avut-o în format lărgit al delegaţiilor la care, după cum vă spuneam, am abordat în mod special obiectivele de pe agenda europeană, dar şi proiectele din domeniul securităţii energetice, educaţie, transport, serviciul medical SMURD şi, bineînţeles, infrastructură", a spus Leancă.
În acest sens, premierul Republicii Moldova a mai precizat că deja au fost semnate două documente importante în domeniul urgenţelor medicale şi cooperării educaţionale.
"Înregistrăm un progres continuu în cooperarea dintre ţările noastre, drept mărturie serveşte faptul că astăzi au fost semnate două documente importante cu prilejul acestei vizite, unul care ţine de ajutorul reciproc pentru intervenţiile tranfrontaliere în caz de urgenţe medicale - semnat adineauri de colegii noştri - şi, al doilea, programul de coperare şi asistenţă între Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova şi Ministerul Naţional al Educaţiei al României", a mai declarat Iurie Leancă.
Premierul Ponta: "2014 este un an cu alegeri şi în România şi în Moldova
La rândul său, premierul Victor Ponta a afirmat că lucrurile concrete şi nu vorbele frumoase vor contribui la susţinerea ideii Guvernului condus de Iurie Leancă, de integrare în Uniunea Europeană, ceea ce este, în opinia premierului, o alegere corectă, care se va reflecta şi în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor Republicii Moldova.
"Drumul nostru e foarte clar: drumul european, drumul transatlantic. Moldova trebuie să-şi confirme, în acest an, drumul său european şi, repet, România are obligaţia şi dorinţa ca acest drum să fie un drum de succes. m discutat despre lucruri foarte concrete şi proiecte foarte concrete, la care lucrăm împreună şi la care miniştrii celor două Cabinete s-au implicat la nivel tehnic şi politic" a spus Ponta.
Victor Ponta mai arăta că această cale este o mare provocare şi România are atât obligaţia, cât mai ales dorinţa de a face mai mult şi mai repede decât ţările Uniunii Europene, pentru ca Republica Moldova să se integreze.
Premierul a prezentat, totodată, şi alte subiecte discutate vineri cu premierul R.Moldovei, Iurie Leancă.
"2014 este un an cu alegeri şi în România şi în Moldova, doar că noi, în România, doar o să alegem oameni. Dumneavoastră, în Moldova, o să alegeţi o direcţie a ţării şi nu pot decât să vă urez mult succes în această alegere şi să spun că dacă elitele merg în direcţia bună, sunt convins că şi noi, politicienii, şi mai ales oamenii o vom urma", afirma premierul României.
Şeful Executivului român a fost primit de preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, mai informează readctorul RRA.
Premierul Victor Ponta s-a întâlnit vineri dimineaţă cu preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Corman, relatează readctorul RRA, Petruţa Obrejan.
Primul moment al acestei vizite la Chişinău l-a reprezentat primirea premierului Victor Ponta de către preşedintele legislativului moldovean, Igor Corman, întâlnire care s-a încheiat după circa o oră de discuţii.
Cei doi înalţi oficiali au discutat despre relaţiile bilaterale, Igor Corman mulţumindu-i premierului Victor Ponta pentru sprijinul constant pe care România îl acordă Republicii Moldova.
De asemenea, preşedintele Parlamentului R. Moldova şi-a exprimat speranţa ca autorităţile de la Chişinău să semneze până la sfârşitul lunii august acordul de asociere cu UE.
De la reşedinţa parlamentului, şeful executivului român şi miniştrii care îl însoţesc, printre care vicepremierului Liviu Dragnea şi ministrul interimar al economiei Constantin Niţă, s-au îndreptat spre Academia de Ştiinţe, pentru a participa la forumul moldo-român privind programele europene din domeniul ştiinţei şi educaţiei, mai informează redactorul RRA.
Victor Ponta spunea că vizita sa la Chişinău reprezintă o dovadă a sprijinului concret pe care România îl acordă vecinilor de peste Prut, atât pentru susţinerea parcursului lor european, cât şi pentru dezvoltarea proiectelor comune, fie că acestea sunt în domeniul energiei, sănătăţii, investiţiilor sau educaţiei.
Mai mult, în şedinţa de guvern din această săptămână s-a adoptat o ordonanţă de urgenţă care stabileşte ca sprijinul financiar acordat de România, în valoare de 100 de milioane, ajutor nerambursabil, destinat să acopere proiecte de dezvoltare a infrastructurii, reparaţii de drumuri şi modernizarea unităţilor de învăţământ din Moldova, va fi coordonat de Ministerul Dezvoltării de la Bucureşti şi Ministerul Construcţiilor din Chişinău.
După forumul moldo-român "Promovarea participării comune la programele europene în domeniul ştiinţei şi al educaţiei", care se deschide în prezenţa celor doi premieri, ai României şi ai Republicii Moldova, şeful executivului român, va avea întrevederi atât cu omologul său Iurie Leancă, cât şi cu preşedintele republicii, Nicolae Timofti.
De precizat că premierul se va afla în studioul Radio Chişinău postul din Republica Moldova al Societăţii Române de Radiodifuziune, într-o emisiune-duplex care va începe la ora 13:30.