România şi Franţa au semnat un acord pentru reinserţia romilor
România şi Franţa au semnat un acord bilateral de cooperare, în domeniul incluziunii sociale a cetăţenilor români de etnie romă, care revin din Hexagon.
Articol de Radio România, 12 Septembrie 2012, 16:14
UPDATES În acordul semnat, Franţa promite să organizeze, pentru început, reîntoarcerea în România a unui grup de 80 de familii cu domiciliul în judeţele Alba, Bihor, Dolj, Mehedinţi şi Timiş, dar care trăiesc acum în Franţa în tabere ilegale.
Statul francez suportă costul biletelor de avion şi al transportului bagajelor.
Sprijinul propriu-zis al francezilor pentru reintegrarea economică a romilor va veni într-o a doua fază şi va consta în fonduri pentru înfiinţarea unei firme şi pentru un program de instruire.
Partea română va mobiliza şi va susţine autorităţile locale din cele 5 judeţe în vederea elaborării unor anchete sociale amănunţite.
Statul român va sprijini accesul acestor familii la locuinţe şi includerea copiilor lor în sistemul de învăţământ.
Acordul încheiat între România şi Franţa este valabil pentru o perioadă de 2 ani şi nu include niciun transfer de bani între părţi: practic, autorităţile franceze şi cele româneşti vor asigura, fiecare în parte, obligaţiile financiare care le revin.
Guvernul a aprobat un acord pentru reinserţia romilor
Guvernul a aprobat, miercuri, acordul pentru instituirea, cu titlu experimental, a unui sprijin pentru reinserţia familiilor de romi români revenite din Franţa.
Reprezentanţii Ministerului Muncii şi ai Ministerul Administraţiei şi Internelor au semnat, miercuri, un acord-cadru cu cei ai Oficiului Francez pentru Imigraţie şi Integrare, pentru instituirea, cu titlu experimental, a unui sprijin pentru reinserţia familiilor de romi revenite din Franţa.
Conform acordului, OFII va acorda un "ajutor de revenire" familiilor de cetăţeni români aparţinând minorităţii rome, revenite din Franţa.
Premierul Victor Ponta spune că doreşte o abordare pragmatică a situaţiei şi soluţii concrete pe termen mediu şi lung.
"Vom semna acest acord cu dorinţa de a trece de la intenţii bune şi exprimate frumos şi la fapte concrete de a avea pe termen mediu şi lung o adevărată politică de integrare a romilor aici, în România", a spus premierul.
Tot miercuri, mai multe organizaţii pentru apărarea drepturilor romilor au trimis o scrisoare deschisă ministrului francez de interne Manuel Valls, aflat în vizită în România, prin care i-au solicitat să ţină cont de realităţile minorităţii, când sunt luate măsuri care-i privesc.
Protest al romilor la Guvern şi la Palatul Cotroceni
Reprezentanţi ai romilor au organizat proteste în faţa Guvernului şi la Palatul Cotroceni.
Protestatarii sunt nemulţumiţi de lipsa de interes şi acţiune a Executivului pentru integrarea romilor, precizând că protestul are legătură directă cu vizita în România a miniştrilor francezi, Manuel Valls şi Bernard Cazeneuve.
Preşedintele Alianţei Civice Democrate a Romilor, Marian Daragiu, a precizat că protestul de miercuri are "legătură directă" cu venirea în România a celor doi miniştri francezi, Manuel Valls (de Interne) şi Bernard Cazeneuve (Afaceri Europene), scopul fiind atragerea atenţiei, în primul rând a Guvernului României, că nu se poate sesiza în problema romilor doar atunci când cineva îl trage de mânecă.
Comunitatea de romi în Franţa este estimată la aproximativ 15.000 de persoane.
În această vară, mai multe tabere de romi au fost evacuate de către poliţie, suscitând un disconfort în cadrul taberei de stânga şi protestul unor asociaţii, în timp ce politica de expulzări colective în perioada lui Nicolas Sarzkozy a provocat critici aspre din partea Comisiei Europene.