România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul energiei nucleare
România este foarte interesată să lucreze cu parteneri internaţionali în dezvoltarea şi implementarea tehnologiei reactoarelor modulare mici, a spus preşedintele Klaus Iohannis, aflat în Coreea de Sud.
Articol de Radiojurnal, 25 Aprilie 2024, 08:42
Ultima zi a vizitei oficiale a preşedintelui Klaus Iohannis în Coreea de Sud s-a concentrat pe cooperarea în domeniul energiei, în special în cel al energiei regenerabile şi a reactoarelor modulare mici.
Delegaţia ministerială română a vizitat complexul de la Busan, una dintre cele mai mari platforme industriale coreene, fiind semnat şi un memorandum de înţelegere privind tehnologia nucleară.
Trimisul RRA Alina Stănuţă: România este foarte interesată să lucreze cu parteneri internaţionali în dezvoltarea şi implementarea tehnologiei reactoarelor modulare mici, spunea preşedintele Klaus Iohannis, care a subliniat în discuţiile pe care le-a avut cu conducerea acestui complex rolul important pe care îl are industria prin dezvoltarea şi fabricarea de tehnologii verzi în decarbonizare, creşterea economică durabilă şi crearea de locuri de muncă.
Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat interesul României de a juca un rol important pe lanţurile de valoare globale prin dezvoltarea în ţara noastră a unor structuri industriale pentru producţia şi mentenanţa tehnologiilor esenţiale în tranziţia verde.
El a subliniat în adrul discuţiilor potenţialul pe care îl are ţara noastră în acest sens, în special în privinţa tehnologiilor nucleare.
Din delegaţia oficială sosită la Seul a făcut parte şi ministrul energiei, Sebastian Burduja, care a semnat cu omologul său din guvernul de la Seul un memorandum de cooperare în domeniul energiei nucleare.
Documentul identifică oportunităţile de cooperare bilaterală în domeniul utilizării în scopuri civile a energiei nucleare. Şi declaraţia comună de consolidare a parteneriatului strategic România - Coreea de Sud conţine un capitol referitor la cooperarea economică şi investiţii.
Documentul abordează şi cooperarea în domeniul energiei nucleare şi necesitatea tranziţiei de la combustibilii fosili la surse de energie fără carbon, în vederea combaterii schimbărilor climatice şi a creşterii securităţii energetice.