România şi Bulgaria explică Parlamentului European măsurile anticorupţie
Comisia pentru control bugetar a Parlamentului European organizează astăzi o dezbatere publică despre modul în care România şi Bulgaria implementează măsuri de luptă împotriva corupţiei şi de consolidare a justiţiei.
Articol de Cerasela Rădulescu, 14 Aprilie 2015, 08:00
România va fi reprezentată la discuţii de ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, şi de şefa DNA, Laura Codruţa Kövesi.
Membrii Comisiei de Buget a Parlamentului European, cea care a iniţiat evenimentul, şi-au propus o discuţie aprofundată la nivelul legislativului de evaluare a modului în care Bulgaria şi România pun în aplicare angajamentele luate în reformarea sistemelor lor judiciare şi lupta împotriva corupţiei.
Au fost invitaţi reprezentanţi ai ministerelor de justiţie şi ai sistemelor judiciare din cele două ţări, precum şi oficiali ai Comisiei Europene care redactează rapoartele MCV.
Eurodeputata Monica Macovei, care face parte din Grupul Popularilor Europeni, va modera dezbaterea şi afirmă într-un comunicat că instituţiile judiciare din România sunt astăzi un exemplu pentru mai multe ţări.
Dezbaterea publică din Parlamentul European este o bună ocazie de a vorbi despre cheia succesului şi de a arăta că se poate şi atunci când politicienii pun piedici, afirmă eurodeputata Monica Macovei.
Instituit în 2007, în momentul aderării României şi Bulgariei la UE, Raportul pe Justiţie din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) a fost prevăzut să analizeze domenii cheie ale sistemului judiciar care aveau nevoie de reforme.
Aderarea celor două state la spaţiul de liberă circulaţie Schengen a fost condiţionată de Olanda prin esistenţa a două rapoarte MCV pozitive, consecutive.