România "și-a făcut datoria" în privința securizării frontierelor
Securitatea granițelor nu mai poate fi un motiv de întârziere a aderării României la Schengen, pentru că România și-a făcut datoria la acest capitol.
Articol de Daniela Mănuţă, 25 Ianuarie 2011, 19:02
Întârzierea aderării României la spaţiul Schengen nu poate fi legată de procesul de securizare a graniţelor, pentru că Poliţia de Frontieră şi-a făcut datoria şi a reuşit să securizeze frontierele, susţine ministrul de interne, Traian Igaş.
Cea mai mare problemă rămâne însă corupţia în vămi, lucru strict legat de actele de contrabandă, sunt de părere oficialii din minister.
La raportul Poliţiei de Frontieră, prezentat marți, a fost menţionată şi poziţia unor oficiali europeni care au apreciat şi salutat eforturile României şi pregătirea de care au dat dovadă angajaţii instituţiei.
În plus, Poliţia de Frontieră a folosit cea mai mare parte a fondurilor europene disponibile pentru modernizare, rata de absorbţie fiind anul trecut de peste 90%.
Volumul activităţii de contrabandă a crescut în 2010 cu 60% faţă de anul anterior, iar corupţia în vămi este în continuare o preocupare pentru autorităţi, însă ministrul administraţiei şi internelor, Traian Igaş, se declară în general mulţumit de activitatea Poliţiei de Frontieră la bilanţul pe anul trecut prezentat marţi.
Ministrul apreciază că Poliţia de Frontieră şi-a făcut datoria în ceea ce priveşte securizarea frontierelor şi continuă să considere anul 2011 termenul de aderare la spaţiul Schengen.
"Trebuie să vedem ceea ce se întâmplă la următoarea întâlnire în Consiliul JAI. Vreau să vă spun că omologul bulgar, cu care am avut de asemenea o discuţie, afirma faptul că Bulgaria a rezolvat deja o parte din aceste probleme ridicate de Comisia de Evaluare, în speranţa că aceste remedieri vor fi rezolvate în timp util. Noi sperăm să aderăm împreună cu Bulgaria la spaţiul Schengen în 2011", a spus Traian Igaș.
Ministrul de interne Traian Igaş a ţinut însă să atragă atenţia că aderarea la spaţiul Schengen va impune o reorganizare a instituţiilor din subordine şi a personalului.
"În condiţiile în care vom adera la spaţiul Schengen şi frontiera cu Republica Ungară şi cu Bulgaria se vor desfiinţa, practic, în aceste zone vor rămâne foarte puţini poliţişti de frontieră şi nu pentru o perioadă foarte îndelungată", a spus Igas.
Din raportul de activitate pe anul trecut al Poliţiei de Frontieră reiese că instituţia este deja din anul 2009 în plin proces de reorganizare instituţională, prin restructurare de personal şi perfecţionarea agenţilor de frontieră.