România semnează Declaraţia de sprijin a R. Moldova pentru aderarea la UE
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, luni, Declaraţia privind susţinerea Republicii Moldova în eforturile de aderare la UE, după ce a audiat discursul preşedintelui Parlamentului de la Chişinău, Igor Corman, aflat în vizită în România.
Articol de Ioana Tănase, 01 Octombrie 2013, 08:58
Igor Corman a subliniat că Moldova este mai aproape ca oricând de UE, la Chişinău existând convingerea că dezvoltarea ţării nu are alternativă.
România sprijină Republica Moldova, în drumul său către aderarea la UE - acesta este mesajul transmis de oficialii români, în cadrul întrevederii de azi cu preşedintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Corman.
Corman a promis că va folosi experienţa României pentru a crea mecanisme mai eficiente, privind procesul de armonizare al legislaţiei naţionale cu cea europeană, în vederea integrării rapide a Republicii Moldova în UE.
El a spus că un moment important în acest parcurs este acordul de asociere dintre Republica Moldova şi UE, ce ar putea fi parafat la sfârşitul lunii noiembrie, la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius.
"Noi apreciem foarte mult sprijinul constant din partea colegilor noştri români. Considerăm că avem o relaţie matură, avem o relaţie care scoate în evidenţă multe proiecte concrete; există şi proiecte în domeniul energetic, al transporturilor, mediului. Vorbeam cu domnul preşedinte că ar trebui să avem cât mai multe poduri peste râul Prut. Este bine să avem şi poduri de flori, dar este bine să avem şi poduri de piatră", a declarat Igor Corman.
Şi preşedintele Camerei Deputaţilor din România, Valeriu Zgonea, a precizat că parlamentarii români îşi vor folosi experienţa pentru a-i pregăti şi instrui pe politicienii moldoveni, dar şi pe funcţionarii publici din Parlamentul Republicii Moldova.
Ţinta acestui demers este de a întocmi un plan de acţiune comun pentru o integrare rapidă în UE.
Parlamentarii români vor sta de vorbă şi cu reprezentanţii marilor state europene, în scopul liberalizării vizelor, pentru ca cetăţenii moldoveni să poată lucra în afara graniţelor.
"România va sprijini tehnic, din toate punctele de vedere, iar colegii mei din toate grupurile politice parlamentare, cu experienţă în domeniul integrării europene, vor susţine specialişti din Republica Moldova, astfel încât la Vilnius, cetăţenii Republicii Moldova să vadă că visul lor de a fi europeni, de a redeveni europeni este mai aproape, că putem să discutăm cu marile state europene pentru liberalizarea vizelor, astfel încât forţa de muncă moldovenească să-şi găsească un loc de muncă şi în Europa, oameni foarte bine pregătiţi, cu produse foarte bune care pot să fie absorbite de către piaţa europeană", a declarat la rândul său, Valeriu Zgonea.
Zgonea a mai spus că, până la finalul acestui an, oficialii români se vor deplasa la Chişinău, pentru a semna un acord care să ducă la întărirea Parlamentului moldovenesc.
În ceea ce priveşte gazoductul Iaşi-Ungheni, preşedintele Camerei Deputaţilor a afirmat că atât România, cât şi Republica Moldova, dar şi celelalte state europene, caută să fie independente energetic, să aibă surse alternative, pentru ca preţul gazelor şi al energiei să scadă.
Şi preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a afirmat că, în ceea ce priveşte buna colaborare dintre cele două state, forţele politice româneşti sunt într-un consens categoric, mai informează reporterul RRA.