România se împrumută de pe piaţa SUA
Premierul Victor Ponta a declarat că România se va împrumuta de pe piaţa americană, prin noua emisiune de bonduri lansată, la costuri mult mai mici în comparaţie cu cele din 2012, nivelul dobânzilor urmând să scadă la sub 6%.
Articol de Flori Doman, 13 Februarie 2013, 18:11
Şeful Guvernului, Victor Ponta, a anunţat, miercuri, că Guvernul a autorizat Ministerul Finanţelor să lanseze o serie de obligaţiuni pe piaţa SUA.
Victor Ponta s-a arătat convins că dobânda cu care vor fi vândute bondurile va fi sub nivelul împrumuturilor anterioare de pe piaţa americană, ca urmare a stabilizării politice.
Premierul a susţinut că, după alegeri şi după stabilizatrea situaţiei politice, toate condiţiile de împrumut, atât în euro, cât şi în lei, pe piaţa internă şi pe piaţa europeană, au fost extrem de favorabile, iar din acest motiv a fost de acord şi cu un împrumut de pe piaţa americană.
"Ne-am împrumutat la costuri pe care România nu le-a mai avut - cel puţin în ultimii ani nu le-a avut - motiv pentru care am fost de acord cu propunerea Ministerului de Finanţe de a ieşi cu o emisiune pe piaţa americană. Dobânzile pe care le vom plăti sunt mult mai mici decât cele de la ultima emisiune. În mod sigur va fi mai mic decât cel de la începutul anului 2012, pentru că avem o situaţie legată şi de constatarea FMI-ului că ne-am înscris din punct de vedere bugetar în ce a fost convenit, avem o situaţie politică stabilă şi pentru că ne-am împrumutat la euro şi la lei foarte bine de la începutul anului", a spus Ponta.
Şeful Executivului a precizat că l-a felicitat pe fostul ministru al Finanţelor, Bogdan Drăgoi, pentru că România s-a împrumutat de pe piaţa americană la începutul anului 2012 cu o dobândă cu puţin peste 6%, iar în urma noii emisiuni de obligaţiuni o să-i felicite şi pe miniştrii Chiţoiu şi Voinea, "pentru că vor obţine o dobândă sub 6%".
Ministerul Finanţelor Publice a mandatat mai multe bănci de investiţii să organizeze o serie de întâlniri cu investitorii din Europa şi Statele Unite în vederea pregătirii unei emisiuni de obligaţiuni denominate în dolari.
Ponta: ANAF, Garda şi Vama, reorganizate într-o Direcţie Antifraudă
Tot miercuri, premierul a mai anunţat că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Garda Financiară şi Direcţia de Control Vamal vor fi reorganizate într-o Direcţie Antifraudă, care se va ocupa ţintit de combaterea evaziunii fiscale la accize, legume-fructe şi alte produse, nu de "buticul din colţ".
"Împreună cu ministrul Chiţoiu am discutat că actuala formulă a ANAF va suferi modificări - Garda Financiară, Controlul Vamal vor fi reorganizate în ceea ce funcţionează deja în majoritatea ţărilor europene, şi anume o Direcţie Antifraudă care să nu mai stea toată ziua să controleze pe buticul din colţ şi firma care îşi plăteşte impozitele, ci să meargă ţintit acolo unde avem probleme de evaziune fiscală: accize, combustibil, legume-fructe şi alte produse", a spus Ponta.
Şi ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, a declarat recent că vor fi restructurate "din temelii" structurile de control pe evaziune şi fraudă fiscală, fiind daţi afară oamenii din aceste instituţii şi angajaţi cei "competenţi şi integri".
"Concomitent vom restructura din temelii structurile de control pe evaziune şi fraudă fiscală, Garda Financiară, Direcţia de Supraveghere şi Control Vamal, Direcţia Antifraudă din cadrul ANAF. (...) Toate aceste trei structuri ale ANAF se vor desfiinţa şi toţi oamenii respectivi vor pleca acasă. Vom înfiinţa o structură nouă, cu oameni competenţi şi integri", a susţinut Chiţoiu.
La sfârşitul anului trecut, în contextul negocierilor pentru formarea noului Guvern, premierul Victor Ponta a declarat că ANAF nu trece în subordinea sa şi că va rămâne la Finanţe.