România se împrumută "cu 660 de euro pe secundă"
Preşedintele Senatului PSD, Mircea Geoană a spus, într-un interviu acordat Radio România Actualităţi, că România se împrumută foarte mult de pe pieţele externe, iar banii merg către clientela politică.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 30 Iunie 2011, 13:40
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat că situaţia din Românie este diferită, dar şi asemănătoare cu cea a Greciei.
"Diferită pentru că datoria publică a României este mai mică decât cea a Greciei şi asementoare pentru că România se îndatorează rapid", a spus Geoană.
El a adăugat că România se împrumută cu 660 de euro pe secundă şi că în ultimele şase luni ne-am împrumutut cu 45 de miliarde de lei.
Mircea Geoană a precizat că românii ar trebui să se întrebe ce s-a întâmplat cu cei 20 de miliarde de euro împrumutaţi de la FMI şi de la Comisia Europeană.
El a acuzat faptul că există o clientelă politică ce are acces la banii împrumutaţi de România şi pe care îi direcţionează către "firme de casă" care, în final, sponsorizează clasa politică.
Geoană precizează că România este mai săracă decât Grecia , iar deciziile pe care le ia Guvernul privind reducerea cheltuielilor publice nu sunt de durată şi nu vor avea rezultate sustenabile.
El precizează că, pentru a produce efecte, aceste decizii ar trebui dublate de măsuri de stimulare a economiei, cum ar fi crearea de noi locuri de muncă, creşterea investiţiilor şi stimularea consumului.
"În caz contrar, ne vom reîntoarce la o perioadă de criză", susţine preşedintele Senatului.
Subiectul reorganizării teritoriale, analizat în comisie senatorială
În ceea ce priveşte propunerile Institutului de Studii Populare privind renunţarea la salariul minim sau la sistemul public de pensii, Mircea Geoană a afirmat că nu este de acord cu aceste recomandări, mai ales pentru că în toate statele din Uniunea Europeană există sistem public de pensii.
"Nu pot să fie idei acceptabile într-o conversaţie serioasă. Trebuie să spun că mă bucur că au existat reacţii din partea celor care se află la guvernare(...). Dar până la urmă, ce vină au oamenii din această ţară ca să suporte măcar ideea unui stat în care până la urmă privatizezi tot ce există în statul respectiv, iar această idee absolut neeuropeană, antieuropeană în care se face o confuzie deliberată în limbajul dreptei şi în limbajul PD-L-ului, în principal, în care se face o confuzie voită între statul social şi statul socialist? Este o chestiune de propagandă populistă care n-are nimic de-a face cu spiritul european.", a spus Geoană.
Cât priveşte reorganizarea administrativă a României, Mircea Geoană a spus că subiectul va fi analizat într-o comisie senatorială.
"Ca o Cameră decizională, cu privire la teritoriul şi la administraţia acestei ţări, Senatul României, am decis, în unanimitate, deci toate partidele, indiferent că sunt la putere sau în opoziţie, să creăm o comisie senatorială, aşa cum s-a întâmplat în Polonia, în Franţa, în care să ne apucăm să analizăm, la modul cel mai onest şi cel mai profesional, cu putinţă, care ar fi variantele care, într-adevăr, să conducă la o optimizare a modului în care suntem organizaţi în acestă ţară, dar făcută cu cap, făcută cu cifre, făcută cu studii de impact, cu simulare", susţine Mircea Geoană.