România se află în valul patru al pandemiei
Nu mai avem niciun judeţ fără vreun caz nou de COVID şi, potrivit autorităţilor, nu mai există nicio îndoială că suntem deja în valul al patrulea al pandemiei.
Articol de Radiojurnal, 22 August 2021, 19:49
După o săptămână în care numărul cazurilor a fost zilnic în apropiere de 600, specialiştii estimează că vârful va fi atins la jumătatea lunii viitoare, cu peste 1.600 de îmbolnăviri pe zi.
Capitala are în continuare cele mai multe infectări zilnice, iar pe locul al doilea a urcat rapid şi a ajuns din nou judeţul Suceava, afectat serios şi în celelalte valuri ale pandemiei.
În aceste condiţii, când varianta mai contagioasă Delta este pe cale să devină dominantă şi în ţara noastră, în premieră ar urma să se pregătească sectoare COVID şi în secţiile de pediatrie, transmite corespondentul RRA Mihaela Buculei.
Judeţul Suceava a înregistrat ieri cel mai mare număr de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 din ultimele luni, plasându-se pe locul doi, cu 42 de persoane infectate, după Bucureşti.
În municipiul Suceava sunt 48 de cazuri active şi o incidenţă de 0,33 la mie, iar la nivel de judeţ incidenţa este de 0,2 la mie.
În ultima zi au fost testate 1.319 persoane.
Dintre pacienţii cu COVID internaţi în Spitalul Judeţean Suceava, 13 prezintă forme grave, iar trei sunt la terapie intensivă.
Şi la spitalele din Rădăuţi, Gura Humorului şi Siret sunt internaţi pacienţi cu COVID; în total, în spitalele din judeţ sunt 58 de pacienţi cu COVID şi 15 suspecţi de infectare.
Trebuie spus că la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava se centralizează numărul paturilor pediatrice din toate cele şapte spitale din judeţ, după ce acest lucru a fost solicitat de către Ministerul Sănătăţii.
Managerii unităţilor spitaliceşti trebuie să pregătească un sector COVID în cadrul secţiilor de pediatrie, având în vedere faptul că tulpina Delta afectează un număr mai mare de copii şi populaţie tânără, iar în judeţul Suceava au fost deja confirmate câteva zeci de cazuri de COVID, varianta Delta, însă niciun caz de îmbolnăvire în rândul copiilor.
În acest timp însă, ritmul de vaccinării este tot scăzut, deşi acum ar fi cel mai bun moment pentru a dobândi imunitate în faţa noului val de infectări, potrivit medicului Valeriu Gheorghiţă.
Ieri au fost folosite doar 9.160 de doze şi dintre acestea mai puţin de 6.000 la persoane care acum au ales să înceapă schema de imunizare.