România riscă procedura de infringement. Află de ce
Comisia Europeană a demarat o nouă procedură de sancţionare a României, motivul fiind interdicţiile impuse de autorităţile statului asupra exporturilor de gaze.
Articol de Simona Mihăescu, 25 Noiembrie 2012, 18:38
CE solicită modificarea legislaţiei antrepozitelor fiscale, intrucât produsele accizabile provenite din alte state UE nu pot fi deţinute în antrepozite şi, implicit, nu beneficiază de facilităţile oferite de regimul suspensiv de accize.
"Romania este somată să îşi modifice legislaţiaîn termen de două luni pentru a o alinia la legislaţia UE (a doua etapa a procedurii de infringement). În caz contrar, Comisia Europeană poate înainta cazul Curţii Europene de Justiţie", se arată într-un comunicat al CE.
Produsele accizabile pot fi depozitate în regim suspensiv de accize în aşa-numitele antrepozite fiscale, cum sunt de pildă, rafinăriile, distileriile, instalaţiile şi magazinele înregistrate.
Aceste produse pot fi deplasate în regim suspensiv de accize de la un antrepozit situat intr-un stat membru UE la un antrepozit dintr-un alt stat membru.
În România însă, numai rafinăriile pot, în prezent, să obţină autorizaţia de exploatare a unui antrepozit fiscal de depozitare a produselor energetice, cu excepţia antrepozitelor aflate în zona aeroporturilor.
Cel mai probabil, luni, Comisia Europeană va face o informare legată de noua procedură de infringement.
Legislaţia europeană obligă statele membre să asigure transportul de gaze prin conductele de interconectare în ambele direcţii şi în sensul de import dar şi pentru export, motivul fiind sporirea securităţii aprovizionării.
Potrivit regulamentului european, toate conductele de interconectare din România vor trebui să asigure şi fluxul invers.
România nu se află la prima procedură de infringement din cauza nerespectării legislaţiei europene în domeniul energetic.