România renunţă la ultima tranșă de la FMI
România nu va mai trage ultima tranşă din Acordul cu Fondul Monetar Internaţional de un miliard de euro, ci doar ultima tranşă din acordul cu Uniunea Europeană,a anunțat președintele Traian Băsescu.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 06 Februarie 2011, 18:42
Șeful statului a afirmat, într-o declarație de presă susținută duminică la Palatul Cotroceni, că România a decis să nu mai tragă ultima tranşă de la FMI, menţionând că s-a constatat că nu mai este nevoie de aceasta în urma evoluţiilor economice.
"Nu mai tragem ultima tranşă de la Fondul Monetar Internaţional, dar o tragem pe cea de la Uniunea Europeană, necesară pentru acoperirea deficitului bugetului de stat", a spus Băsescu.
Pe de altă parte, şeful statului a precizat că o mai bună utilizare a fondurilor europene ar adăuga o creştere cu 1 - 2 procente la creşterea economică, peste cea prognozată.
România, în afara zonei de risc economic
Acordul României cu Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Mondială, pe doi ani, s-a încheiat cu succes, economia a fost stabilizată şi s-au luat măsurile necesare pentru ieşirea din criză, a declarat, duminică seară, preşedintele Traian Băsescu.
"Economia a fost stabilizată şi s-au luat măsurile necesare pentru ieşirea din criză. De asemenea, după evaluările încheiate de curând, pot afirma fără nici o rezervă că s-au creat condiţii pentru a se trece la o creştere economică durabilă", a declarat șeful statului.
El a susţinut că România este în afara zonei de risc economic.
"Unele măsuri au fost extrem de dureroase pentru întreaga populaţie. Nu am luat aceste măsuri cu plăcere, ci le-am luat cu gândul la cei afectaţi şi totuşi ele au fost absolut necesare pentru a ajunge la rezultatele de azi. (...) Suntem în afara riscurilor de derapaj, în afara zonei de risc economic. Etapa care urmează este de consolidare a situaţiei macroeconomice a României şi de prefigurare a creşterii economice viitoare", a afirmat Traian Băsescu.
Noul acord de tip preventiv cu FMI, pe doi ani
Următorul acord pe care România îl va încheia cu Fondul Monetar Internaţional este de tip preventiv, va fi pe doi ani şi are obiective pe termen mediu, a anunţat preşedintele Traian Băsescu.
"Noul acord este preventiv. Fondul şi UE ţin la dispoziţia României 5 miliarde de euro - 3,6 miliarde de la FMI şi 1,4 miliarde de la UE", a precizat Traian Băsescu.
Şeful statului a menţionat că, în martie, FMI va constata că toate obiectivele cu România s-au îndeplinit şi va fi semnat un nou acord.
"E necesar să avem aceste sume la dispoziţie oricând am avea nevoie. Suntem într-o criză a datoriilor suverane şi nu ştim cum vor evolua economiile altor state. Am insistat pe un acord care să acopere doi ani de zile", a precizat Traian Băsescu, menţionând că "banii vor fi ţinuţi la dispoziţia ţării noastre fără comision".