România reintră în recesiune
România a reintrat în recesiune după ce Produsul Intern Brut a scăzut în primul trimestru din acest an cu 0,1 la sută faţă de ultimul trimestru din 2011, potrivit estimărilor anunţate de Institutul Naţional de Statistică.
Articol de Simona Mihăescu, 15 Mai 2012, 11:06
Teoretic, economia unei ţări intră în recesiune dacă înregistrează scăderi consecutive în şase luni, iar România a intrat în recesiune tehnică întrucât a consemnat două trimestre consecutiv de scădere a Produsului Intern Brut, economia ţării scăzând cu 0,2 la sută şi în ultimul trimestru al anului trecut.
Potrivit datelor prezentate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică, în primul trimestru din acest an, economia a coborat în termeni reali cu 0,1%, după ce, în trimestrul IV din anul trecut, a avut un minus de 0,2%.
Totuşi, raportat la acelaşi trimestru din 2011, România a înregistrat o creştere economică de 0,8%.
Analiştii sunt de părere că în primul trimestru al anului producţia industrială a fost mai slabă decât s-a anticipat şi asta, în special, din cauza vremii nefavorabile din luna februarie şi a cererii mai slabe din Zona euro, pentru că 70% din exporturile Romaniei merg către Europa.
Un alt motiv care a dus la această situaţie este şi faptul că românii nu au mai cheltuit atât de mulţi bani ca în anii anterior.
Perspectivele de revigorare economică nu sunt optimiste
Pe de o parte, instituţiile financiare care au împrumutat mult România în ultima perioadă au revizuit pe scădere prognozele de creştere economică pentru acest an.
FMI a revizuit creşterea de la 1,8 % la 1,5 %, la fel a făcut şi Comisia Europeană, de la 1.6 la 1.4%.
Analiştii anticipau intrarea în recesiune, opiniile lor convergând spre o scădere a PIB ajustat sezonier în primul trimestru comparativ cu trimestrul precedent de -0,2 -0,3%.
Estimările analiştilor plasează creşterea economică din acest an în jur de 1%, sub nivelul prognozat de FMI, de 1,5%.
Intrarea în recesiune tehnică a fost anunţată încă de când Ungureanu era premier de către ministrul de Finanţe de atunci, Bogdan Drăgoi.
Datele INS aici