România, punctaj "satisfăcător" la recomandările privind transparenţa finanţării partidelor
Grupul Statelor împotriva Corupţiei, organism al Consiliului Europei, a publicat raportul de evaluare a măsurilor luate de România privind implementarea recomandărilor referitoare la transparenţa finanţării partidelor politice şi penalizarea corupţiei.
Articol de Cerasela Rădulescu, 14 Aprilie 2015, 16:36
Grupul Statelor împotriva Corupţiei al Consiliului Europei constată în raportul publicat astăzi, la Strasbourg, că, în proiectul de lege aflat în Parlament, privind finanţarea partidelor politice, lipsesc propuneri adecvate privind termenele de depunere şi publicarea declaraţiilor financiare anuale ale partidelor politice, informează corespondentul RRA.
În principiu, depunerea acestor declaraţii constituie punctul de plecare pentru implementarea controalelor financiare ale Autorităţii Electorale Permanente.
În acelaşi timp, documentul precizează că România nu a folosit intervalul suplimentar de doi ani de la primul raport de conformitate pentru a înregistra vreun progres.
Un proiect de lege pentru modificarea actelor normative anterioare privind finanţarea activităţilor partidelor politice şi campaniilor electorale se află, în prezent, în Parlament, precizează documentul.
Dacă va fi adoptat, va aduce o serie de îmbunătăţiri.
În acelaşi timp, i se solicită României să ia în considerare raţiunile care au fundamentat recomandările emise de GRECO, spre exemplu privind transparenţa sprijinului oferit de către terţi şi garantarea independenţei auditului financiar al partidelor politice.
Potrivit raportului citat, România a implementat în mod satisfăcător doar şapte din cele 20 de recomandări conţinute în raportul de evaluare din cadrul rundei a treia, adoptat în 2010.
Nouă recomandări rămân sau au fost parţial implementate şi patru recomandări încă nu au fost implementate.