România, printre ţările cu cea mai scumpă benzină
Pentru patru litri de benzină, românii sunt nevoiţi să scoată din buzunar un sfert din venitul mediu zilnic.
Articol de Adriana Leu, 14 Mai 2012, 10:24
România se numără printre ţările cu cel mai ridicat cost al benzinei din lume, calculat în funcţie de puterea de cumpărare.
Potrivit unui studiu Bloomberg, din 55 de ţări, ne plasăm pe locul al şaptelea în clasamentul care raportează ponderea costului unui galon de benzină la venitul mediu zilnic al oamenilor.
La noi în ţară, preţul unui galon de benzină Premium, adică aproximativ patru litri, se ridică la 6,59 dolari, notează Bloomberg, agenţia de ştiri economico-financiare.
Asta, în timp ce venitul mediu zilnic în România este de 26 de dolari.
Practic, pentru patru litri de benzină, românii sunt nevoiţi să scoată din buzunar un sfert din venitul mediu zilnic.
Acest calcul ne plasează pe locul şapte al clasamentului numit sugestiv "Suferinţă la pompă".
Strict în funcţie de preţul benzinei, România se află pe locul 34.
Preţul propriu-zis ne aşează în top între unul dintre marile centre financiare ale Asiei, Singapore, şi statul Chile.
În Europa Centrală şi de Est, Slovacia are cea mai scumpă benzină, dar raportat la puterea de cumpărare a populaţiei, ţara se situează pe locul 19.
În funcţie de preţ, Slovacia este urmată de Ungaria, Cehia, Slovenia, Austria, Letonia, Lituania, Estonia, Polonia, Bulgaria şi România.
Topul 10 după preţ este dominat de ţările europene dezvoltate.
Astfel, cea mai scumpă benzină se găseşte în Norvegia, ţară urmată de Danemarca, Italia şi Olanda.
Trebuie menţionat, însă, că dacă preţul este raportat la puterea de cumpărare, toate aceste state se găsesc în cea de-a doua jumătate a clasamentului "Suferinţei la pompă".
La crearea topului "Suferinţă la pompă", Bloomberg - cunoscut ca realizatori ai unora dintre cele mai bune analize economico-financiare - a folosit preţurile din perioada 2-11 aprilie, însă un aspect important este acela că pentru această analiză nu au fost luate în calcul şi ţările sărace, în care locuitorii au un venit mediu zilnic de sub 4 dolari.