România primeşte o nouă tranşă din împrumutul de la FMI
Şeful Biroului FMI pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, a precizat că eliberarea celei de-a şaptea tranşe are loc la doua zile lucratoare dupa intrunirea Consiliului Director al Fondului.
Articol de Petruţa Obrejan, 11 Ianuarie 2011, 11:36
Tonny Lybek a afirmat că cea de-a şaptea tranşă, în valoare de 904,8 milioane de euro, va intra, marţi, integral în contul Băncii Naţionale a României.
Analistul economic Ionel Dancă punctează faptul că, importanţa acestei noi tranşe de la FMI este legată de semnalul pentru acordurile cu Comisia Europeană şi Banca Mondială.
"Importanţa tranşei este însă alta: aceea că ea, practic, dă drumul liber la următoarele tranşe de la Comisia Europeană, care se vor duce la Ministerul de Finanţe, la Trezorerie, acolo unde vor fi folosite pentru plata salariilor şi a pensiilor, pentru acoperirea, în general, a nevoilor legate de deficitul bugetar", a explicat Ionel Dancă.
El susţine că cele 2,5 miliarde de euro de la Comisia Europeană şi Banca Mondială, care vor veni în acest an, sunt o gură de oxigen absolut vitală pentru bugetul de stat în perioada următoare.
Un alt efect pozitiv al eliberării acestei noi tranşe este cel legat de creşterea încrederii investitorilor şi finanţatorilor internaţionali.
Ministrul finanţelor Gheorghe Ialomiţianu puncta, de altfel, faptul că atât actualul acord, cât şi cel de tip preventiv care îi va urma au o mare importanţă în privinta asigurării unei finanţări la costuri rezonabile a deficitului bugetar.
Colaborarea cu FMI şi alte instituţii financiare internaţionale este benefică pentru ţara noastră şi trebuie continuată sunt de părere şi alţi analiştii economici.
Acordul cu Fondul a forţat autorităţile să continue reformele, ceea ce a dus la creşterea încrederii investitorilor străini, subliniat analistul Răzvan Voican.
"Acordul cu FMI a dat un plus de credibilitate României pe pieţele externe în contextul turbulenţelor puternice din zona euro" opinează analistul financiar.
Următoarea evaluare a stadiului reformelor din România va fi pe 25 ianuarie, când Misiunea Fondului va discuta la Bucureşti şi despre un nou acord de tip preventiv.
Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a explicat pentru postul public de radio ce reprezintă pentru România acest acord.
"Nu va fi un acord de împrumut. România nu se va mai împrumuta de la Fondul Monetar Internaţional. Pe baza acestui acord de tip precaut România, însă, are rezervată o anumită sumă de bani pe care poate să o acceseze în caz că are o necesitate urgentă" susţine Tănăsescu.
Mihai Tănăsescu a mai arătat că acordul de tip preventiv va fi încheiat cel mai probabil pe un an, după finalizarea programului actual.