România, pregătită să ajute Ungaria calamitată de inundaţii
România este pregătită să acorde ajutor Ungariei în privinţa gestionării inundaţiilor, dacă va fi nevoie.
Articol de Simona Mihăescu, 10 Iunie 2013, 13:10
România este pregătită să acorde ajutor Ungariei în privinţa gestionării inundaţiilor, dacă va fi nevoie.
În cadrul şedinţei convocate pentru luni dimineaţă, cu miniştrii implicaţi în gestionarea efectelor pe care le au inundaţiile în aceste zile, premierul Victor Ponta i-a cerut lui Radu Stroe, ministrul român de interne, să se intereseze de la omologul său ungar dacă Ungaria are nevoie de ajutor.
"Nu suntem noi cea mai bogată ţară, însă consider că partea de vest a ţării nu este periclitată, aşa încât, cu forţele noastre de acolo, le putem fi de folos vecinilor noştri", a spus primul-ministru român, la şedinţa de guvern de luni.
Autorităţile ungare au reuşit să prevină până în prezent producerea unor inundaţii cu urmări foare grave de-a lungul Dunării, chiar dacă în ultimele zile apele au ajuns până la niveluri record pe sectoarele din nord-vestul şi nordul ţării, precum şi la Budapesta, transmite corespondentul RRA, Emil Groza.
Mii de oameni, specialişti în situaţii de urgenţă, militari, localnici şi voluntari au lucrat neîntrerupt încă de săptămâna trecută, pentru a consolida şi înălţa digurile de protecţie pe o distanţă totală de 800 de kilometri, folosindu-se câteva milioane de saci cu nisip.
La Budapesta, unde duminică noaptea, Dunărea a ajuns până la un nivel maxim de 891 de centimetri, cu 31 de centimetri mai ridicat decât valoarea record măsurată în 2006, apele au început să scadă luni-dimineaţă în medie cu un centimetru pe oră.
Viktor Orbán a precizat că activităţile de apărare împotriva inundaţiilor trebuie concentrate în continuare pentru localităţile situate la sud de Budapesta, unde sunt de asemenea aşteptate niveluri record ale apelor Dunării, şi a menţionat că principalele diguri din zonele respective sunt stabile.
Până în prezent, şi-au părăsit temporar imobilele situate în zone cu risc de inundaţii peste 1300 de persoane din 34 de localităţi, printre care aproximativ 300 din Budapesta.
Circulaţia este restricţionată pe 82 de sectoare de drum, iar accesul în trei sate nu este posibil pe cale rutieră. ealizator: Inundaţiile din Ungaria au afectat circulaţia trenurilor de călători din România spre Austria.
Trenurile internaţionale Bucureşti - Viena şi retur circulă pe o rută deviată între Budapesta şi Viena, prin Bratislava, până la redeschiderea traficului feroviar în această zonă. CFR Călători precizează că biletele cumpărate la aceste trenuri râmân valabile şi pe ruta ocolitoare.
Centrul Europei este de o săptămână afectat de ploi şi revărsări de ape. Este vorba despre Germania, Austria, Slovacia, Cehia şi Elveţia. Cel puţin 18 persoane şi-au pierdut viaţa, dintre care numai 10 în Cehia.
Pagubele materiale sunt estimate la mai multe miliarde de euro, informează corespondentul RRA.
Amintim că Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, două atenţionări de cod galben ploi torenţiale, grindină şi intensificări de vânt, valabile până marţi, respectiv până miercuri.
Avertizările sunt valabile pentru aproape toată ţara. Ştiri pe aceeaşi temă Pagube semnificative în Maramureş în urma inundaţiilor.
De luni 10 iunie ora 16:00, până în dimineaţa zilei de marţi 11 iunie, la ora 09:00, vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică accentuată în Banat, Crişana, Transilvania, Maramureş, Oltenia, nordul Moldovei şi al Munteniei, precum şi în zona de munte. În aceste regiuni se vor semnala averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, trecător cu aspect de vijelie şi căderi de grindină.
Cantităţile de apă vor depăşi local 20-25 de litri pe metru pătrat şi izolat 50-60 de litri pe metru pătrat. Meteorologii au precizat că manifestări ale instabilităţii atmosferice vor fi în cursul acestei nopţi şi în sudul şi centrul Munteniei, dar şi al Moldovei, inclusiv în zona Bucureştiului, însă la cote mai reduse.