România, posibil beneficiar al reducerii cofinanţării proiectelor europene
Comisia Europeană a propus, luni, reducerea de la 15% la 5% a cofinanţării pe care şase state al Uninii Europene trebuie să o asigure la accesarea fondurilor comunitare.
Articol de Angela Bârgoan, 02 August 2011, 09:14
Planul Comisiei Europene de a reduce la 5% de la 15% cofinanţarea pe care şase state al Uninii Europene trebuie să o asigure la accesarea fondurilor ar putea genera în cazul României economii de până la 714 milioane de euro, au anunţat, lunii, oficiali europeni.
Măsurile propuse ar trebui să contribuie la relansarea economiilor care se confruntă cu mari dificultăţi, cum sunt cele ale Greciei, Irlandei, Portugaliei, României, Letoniei şi Ungariei, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
Potrivit regulilor actuale, Guvernele trebuie să contribuie cu cel puţin 15% din costul unui proiect aprobat înainte ca Bruxellesul să plătească diferenţa.
Comisia Europeană va cere Consiliului şi Parlamentului European să adopte această propunere printr-o procedură legislativă accelerată, până la sfârşitul anului, pentru a permite ca proiectele foarte importante să fie transpuse în realitate cât mai curând posibil.
Reamintim că rata de absorbţie a fondurilor europene în România este de aproximativ 4%, cifră cu mult sub media europeană și care situează țara noastră pe ultimul loc în Europa.
La București, șeful Executivului a solicitat aplicarea unor măsuri dure, potrivit legii, care să meargă de la impunerea de corecţii financiare, până la rezilierea contractelor de finanţare.
Este cazul contractelor cu fonduri europene care depăşesc nejustificat termenul de implementare asumat inițial sau în cazul cărora sunt descoperite licitaţii trucate.
Premierul Emil Boc a explicat că decizia a fost impusă de nivelul foarte scăzut al rambursărilor efective de bani europeni pentru lucrările efectuate.