România poate oferi expertiză în proiectul NATO-Rusia în domeniul telemedicinei
România va găzdui cel puţin un centru internaţional de medicină de urgenţă, printr-un proiect de cooperare între NATO şi Rusia în domeniul telemedicinei.
Articol de Radio România, 14 Februarie 2014, 09:58
România poate oferi expertiză în proiectul multinaţional şi multianual NATO-Rusia în domeniul telemedicinei, din cadrul Programului Ştiinţă pentru Pace şi Securitate al Alianţei Nord-Atlantice - acesta a fost mesajul oficialilor români cu prilejul conferinţei de lansare a proiectului, care a avut loc, joi, la Bruxelles, la sediul NATO.
Secretarul de stat din MAI Raed Arafat, şeful departamentului de urgenţă şi codirector din partea NATO în cadrul proiectului, spune că pregătirea acestuia a început din 2011, în 2012 desfăşurându-se la Bucureşti primul seminar de lucru de analiză asupra necesităţii proiectului, şi că acest sistem poate să aducă un beneficiu major în cazul unor calamităţi în care resursa umană nu mai este suficientă, putând fi astfel solicitat ajutorul partenerilor străini.
"Avem trei centre principale: cel de la Târgu Mureş, cel de la Bucureşti şi cel de la Iaşi, care sunt centre de consultare, care sunt interconectate cu peste 100 de spitale şi cu ambulanţele. Unul dintre aceste centre, cel puţin, dacă nu chiar două, va fi un punct de contact internaţional", a spus, joi, Raed Arafat.
Proiectul beneficiază de un buget de 977.000 de euro.
La eveniment au fost prezenţi membrii echipei de proiect din România şi Federaţia Rusă (dr. Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, şi prof. dr. Serghey Goncharov, director partener în Ministerul Sănătăţii al Rusiei), ambasadorul Sorin Ducaru, asistent al secretarului general al NATO pentru riscuri de securitate emergente, ambasadorul Francesca Tardioli, adjunct al asistentului secretarului general al Alianţei pentru operaţii, o serie de experţi internaţionali în domeniu, reprezentanţi ai Delegaţiilor Aliate, reprezentanţi ai Secretariatului Internaţional al NATO, Secretariatului Militar Internaţional al NATO, Centrului Alianţei de Excelenţă pentru Medicină Militară şi Agenţiei NATO pentru Comunicaţii şi Informatică, precum şi membrii Grupului de experţi ai Alianţei Nord-Atlantice în domeniul telemedicinei.