România poate deveni "un jucător important pe piaţa de cereale din Europa"
Comisarul european al agriculturii, Dacian Cioloş, le-a cerut fermierilor români să renunţe la ideea unei delimitări de genul "noi aici, în România; ei acolo, în Europa", având în vedere faptul că sunt beneficiarii unei politici comunitare, respectiv PAC.
Articol de Iulian Olescu, 16 Mai 2013, 15:35
România are nevoie de o strategie agricolă pe termen lung, care să cuprindă soluţii concrete şi uşor de aplicat, susţine comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş.
El susţine că România are "mare nevoie de reprezentare profesională" a agriculturii la toate nivelele.
"2011-2012 au dovedit că se poate face producţie, dar că, în acelaşi timp, agricultura din România e încă dependentă de condiţii de mediu şi că există o anumită fragilitate. Şi aici, nevoia de a avea o strategie pe termen lung care să nu se limiteze doar la orientări strategice, ci din acea strategie să puteţi decanta până la acţiuni concrete care să se traducă în programe de guvernare şi lucrul ăsta mi se pare important, cu atât mai mult cu cât din 2014 încolo se va aplica noua Politică Agricolă Comună", a afirmat Cioloş.
România trebuie să înveţe să se folosească de instrumentele PAC
Oficialul a precizat de asemenea - în cadrul Conferinţei Naţionale a Agricultorilor - că ţara noastră trebuie să înveţe să se folosească de instrumentele Politicii Agricole Comune pentru a-şi îndeplini obiectivele, la nivel naţional.
Dacian Cioloş a apreciat, totodată, că România ar putea deveni un jucător important pe piaţa europeană de cereale.
"În sectorul de cereale văd că există deja o anumită constanţă în modul de a realiza producţia şi dacă lucrurile evoluează în sensul ăsta România poate să devină un jucător important pe piaţa de cereale din Europa şi din regiunea aceasta", a spus Cioloş.
În context, el le-a cerut fermierilor români să renunţe la ideea unei delimitări de genul "noi aici, în România; ei acolo, în Europa", având în vedere faptul că sunt beneficiarii unei politici comunitare, respectiv Politica Agricolă Comună.
Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, a mai precizat că România este singurul stat membru care nu are organizaţii agricole naţionale reprezentate în confederaţiile europene şi că producătorii ar trebui să se implice inclusiv financiar pentru a-şi susţine poziţia în domeniu.