România, pe ultimele locuri, în Europa, la competitivitate
Camera de Comerţ Americană de la București a prezentat, în prezența președintelui Traian Băsescu, un raport privind competitivitatea în România.
Articol de Iulian Olescu, 14 Decembrie 2011, 14:58
Radiografia competitivităţii în România prezentată, miercuri, de Camera de Comerţ Americană de la Bucureşti, situează țara noastră pe unul din ultimele locuri în Europa şi pe trepte inferioare majorităţii ţărilor din regiune.
Studiul, comentat şi de preşedintele Traian Băsescu, ia în calcul situaţia din şase domenii considerate relevante, de la administraţia publică până la mediul de afaceri.
Raportul, realizat de Camera de Comerţ Americană în România, are la bază atât o evaluare statistică, dar şi un sondaj realizat printre liderii de afaceri cu privire la principalele politici economice.
Indicatorii generali ai raportului au evidenţiat 25 de zone cu avantaje comparative pentru România, 22 în limite apropiate de media ţărilor din Uniunea Europeană şi 49 de domenii care reflectă dezavantaje din punctul de vedere al competitivităţii.
Alexandra Gătej: Politicile guvernamentale au primit punctaje medii
”Primele concluzii care se desprind din analiza calitativă corespunzătoare răspunsurilor CIO la chestionar arată că, pe o scară de la 1, cel mai rău, la 10 cel mai bun, politicile guvernamentale au primit punctaje medii, de la 2,95 pentru dezvoltarea infrastructurii fizice, la 4,54 pentru politicile monetare şi fiscale - notări în linie cu rezultatele analizei pe baza de indicatori statistici. În schimb, domeniul resurselor umane a primit aprecieri înalte din partea CIO, în special în ceea ce priveşte calitatea resursei umane din România”, a declarat Alexandra Gătej, preşedintele Camerei de Comerţ Americane în România.
Interesant este faptul că, referindu-ne la rezultatele sondajului printre liderii de afaceri, deşi aceştia acordă calificative foarte reduse României în aproape toate domeniile, 64% dintre cei chestionaţi spun că cel mai probabil îşi vor creşte numărul de angajaţi şi 57% că îşi vor majora investiţia în România în următorii cinci ani.
În plus, 62% apreciază că investiţia lor în România a evoluat conform aşteptărilor şi aproape 20% spun chiar că a evoluat peste aşteptări.
Acest fapt a fost remarcat şi de preşedintele Traian Băsescu, el considerând că acest lucru se datorează diferenţelor semnificative dintre realitate şi percepţie.
Traian Băsescu: Statul nu poate fi singurul responsabil
Preşedintele s-a referit apoi şi la corupţie, apreciată de raport ca una dintre piedicile importante în calea competivităţii şi a atragerii investiţiilor străine.
El a punctat faptul că şi în cazul corupţiei, dar şi în cel al competitivităţii, statul nu poate fi considerat singurul responsabil pentru aspectele negative.
”Cum a contribuit la competitivitatea României sistemul bancar, care a fost atât de generos în perioadele în care ne-am umflat şi acum devine tot mai restrictiv? Cât de competitivă a fost analiza factorului privat în finanţarea aproape fără limite şi fără o bună analiză a capacităţii împrumutatului de a mai plăti banii înapoi? Cât de competitiv este să dai credite cu buletinul? Putem da multe alte exemple - vezi Nokia, vezi Fordul, care s-a angajat să producă 300.000 de automobile pe an şi produce 20.000 de remorci”, a subliniat Traian Băsescu.
Preşedintele spune că mediul de afaceri şi statul trebuie să colaboreze pentru a identifica soluţii care să conducă la ceea ce îşi doreşte toată lumea, o economie competitivă şi o reducere semnificativă a corupţiei.
Printre domeniile cele mai prost plasate în raport se numără, după cum ne aşteptam, infrastructura fizică şi cadrul juridic şi de promovare a mediului de afaceri, în timp ce printre puţinele avantaje se numără cel al calităţii forţei de muncă din România.