România pe locul 52 în lume în privinţa libertăţii presei
Libertatea presei, în cădere liberă. De trei ani la rând în România, amestecul mogulilor şi cel al politicienilor au dus ţara noastră pe locul 52 în lume.
Articol de Simona Mihăescu, 03 Mai 2011, 12:06
Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind constată că, şi în acest an, situaţia presei din România s-a înrăutăţit. MediaSind, împreună cu Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, consideră că ţara noastră, la fel ca alte state est-europene, trebuie să adopte un discurs etic şi moral pentru a sprijini jurnalismul ca bun public.
În acest scop, organizaţia propune o serie de soluţii; printre acestea: respingerea proiectelor de lege cu privire la mass-media, modificarea în regim de urgenţă a Legii de organizare şi funcţionare a Societăţilor Române de Radiodifuziune şi de Televiziune, precum a celei privind Agenţia Natională de Presă.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Presei, care este marcată, marţi, Studiul, făcut de Reporteri Fără Frontiere, a fost prezentat de Agenţia de Monitorizare a Presei şi Active Watch.
Libertatea presei în lume se află la cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani, iar numai unul din şase cetăţeni trăieşte astăzi într-o ţară cu presă liberă şi independentă.
Este concluzia raportului organizaţiei Freedom House.
Studiul arată că în ultimul an s-au înregistrat regrese în libertatea presei în ţări ca Egipt, Turcia şi Ucraina. Pe lista ţărilor care îngrădesc cel mai mult libertatea presei se află Belarus, Turkmenistan, Uzbekistan, Iran, Myanmar, Cuba, Guineea Ecuatorială, Eritreea, Libia şi Coreea de Nord.
În raport se mai spune că în aceste ţări, "presa independentă este inexistentă sau aproape incapabilă să funcţioneze", iar presa oficială operează ca simplu purtător de cuvânt al puterii.
Potrivit Raportului Agenţiei de Monitorizare a Presei , situaţia economică şi-a pus amprenta şi pe libertatea mass-media.
Scăderile dramatice pe piaţa publicităţii au adus avantaje unor companii private, se menţionează în acest raport.
Agenţia de Monitorizare a Presei reclamă şi încercarea unor politicieni de a atenta la libertatea presei.
În 2010, peste şase mii de angajaţi ai unor instituţii de presă au fost concediaţi, iar 60 de instituţii mass-media au fost închise.
Raportul aminteşte de faptul că jurnaliştii români, contrânşi de nişte contracte adesea defavorabile, acele contracte de drepturi de autor, care se reînnoiesc lunar şi automat devii sclavul patronului, ei uită de deontologie şi se transformă în avocaţii patronilor lor, pentru că alternativa este fie să fie daţi afară, fie să nu se mai vândă ziarul şi să se închidă.
Sindicatul MediaSind a avertizat că proporţia contractelor de muncă versus contracte de drepturi de autor se va inversa din cauza modifcărilor aduse anul trecut de către Guvernul României.