România "oferă Iranului o poartă comercială spre Europa"
Ministrul de externe Lazăr Comănescu susţine, într-un interviu acordat în exclusivitate Radio România Actualităţi, că România oferă Iranului o poartă comercială spre Europa.
Articol de Carmen Gavrilă, 02 Martie 2016, 14:03
Firme româneşti şi iraniene intenţionează să colaboreze în domenii ca energia, exploatarea şi prelucrarea petrolului, IT şi industria auto, spune ministrul de externe, Lazăr Comănescu, aflat în vizită la Teheran.
El a mai afirmat că în Romania se produc deja componente pentru maşini fabricate în Iran, sub licenţă franceză şi că iranienii şi românii sunt pregătiţi să colaboreze şi în agricultură, industria alimentară, în domeniul îmbunătăţirilor funciare şi în administrarea resurselor de apă.
Într-un interviu în exclusivitate pentru RRA, şeful diplomaţiei a adăugat că România oferă Iranului o poartă comercială spre Europa.
Lazăr Comănescu: Pe fiecare dintre aceste domenii reprezentanţii ONG, oamenii de faceri, româneşti, au stabilit deja sau sunt în curs de stabilire contacte directe cu partenerii lor iranieni şi am mai convenit deja cu omologul meu să reluăm lucrările Comisiei mixte economice de cooperare economică româno-iraniene cât mai repede în cursul acestui an deja. Am discutat pe larg cu omologul meu irania despre oportunităţile de construire a unei infrastructuri de transport care să lege via Azerbaidjan-Georgia-Marea Neagră, direct Iranul de România şi, mai departe, prin Dunăre o rută de transport de care să beneficieze copaniile iraniene în transportul produselor lor între Europa Occidentală.
Reporter: Este un val de delegaţii străine economice care vin în Iran. Ce i-ar face pe iranieni să ne aleagă pe noi?
Lazăr Comănescu: Există o tradiţie şi relaţii de amiciţie între cele două popoare înrădăcinate bine, am constatat aici în Iran, şi există şi o componentă cultura, şi o componentă sentimentală de real respect şi de preţuire reviprocă. Mai este ceva, poziţionarea geografică a celor două ţări, care rândul ei se transformnă şi poate să fie valorificată ca un avantaj pentru ambele părţi.