România, obligată să continue procesele privind crimele de la Revoluţie
Curtea Europeană a Drepturilor Omului obligă România, printr-o decizie, să urgenteze procesele privind Revoluţia din 1989.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 18 Decembrie 2011, 09:44
În România, procesele legate de victimele Revoluţiei au fost tergiversate ani de zile şi, în final, mulţi dintre acuzaţi au fost achitaţi.
Deşi peste o mie de oameni au murit în stradă, nu există nici acum prea mulţi vinovaţi.
CEDO obligă însă România să continue procesele, pentru a afla cine sunt vinovaţii Revoluţiei din 1989.
Totodată, Curtea Europeană a constatat absenţa anchetei efective în urma represiunii manifestaţiilor din decembrie '89.
Guvernul are la dispoziţie trei luni pentru a se conforma unei hotărâri a Curţii Europene a Drepturilor Omului în privinţa crimelor din timpul Revoluţiei.
Potrivit Ministerului de Externe, acest lucru înseamnă plata unor despăgubiri, dar şi măsuri referitoare la situaţia concretă a reclamanţilor.
Guvernul a pierdut la CEDO
Guvernul a pierdut procesul intentat de Asociaţia "21 Decembrie 1989" şi de soţii Vlase din Braşov, al căror fiu a murit atunci.
Judecătorii europeni au decis ca soţii Vlase să primească o despăgubire morală din partea statului român de 15.000 de euro.
Ancheta autorităţilor române s-a încheiat cu neînceperea urmăririi penale în acest caz.
În nota de încheiere se arată că procesele vor continua în dosarele similare depuse la CEDO, pentru a aminti cu regularitate României, obligaţiile pe care le are în aceste cazuri.
Antonie Popescu, avocatul Asociaţiei "21 Decembrie 1989" afirmă că victimele Revoluției pot executa silit statul român.
"Victimele pot proceda cu privire la despăgubirile pe lipsa unui proces echitabil, pot executa statul român silit, şi o vor face în următorul interval, după care au deschisă o cale pentru repararea efectivă a prejudiciului suferit; au o cale la instanţele naţionale", susține Popescu.
Preşedintele Asociaţiei "21 Decembrie 1989", Teodor Mărieş, a afirmat că în timp ce la CEDO li se dă dreptate, în România revoluţionarii sunt aduşi în aceste zile, sau cel puţin pentru anul următor, la mizerie socială şi morală.
Pe de altă parte, 17 decembrie este zi de doliou la Timişoara, potrivit unei hotărâri date de Consiliul Local în 1993.
Pe treptele catedralei din oraş, timişorenii i-au comemorat pe cei care au muirt la Revoluţia din 1989.