România nu pierde banii europeni
Premierul Victor Ponta a afirmat, după Consiliul European, că nu se iau bani din fondurile europene afectate României.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 29 Iunie 2012, 17:16
Premierul Victor Ponta a declarat la Bruxelles că României nu i se vor lua bani din fondurile alocate pentru actualul exerciţiu bugetar.
"Nu se iau bani din fondurile europene afectate României. Existase o asemenea discuţie şi o asemenea idee. Nu se iau bani de acolo", a arătat Ponta.
În conferinţa de presă organizată după participarea la Consiliul European, şeful executivului român a precizat că a fost acceptată şi posibilitatea de a transfera fonduri de la un program operaţional la altul.
"S-a trecut în mod expres posibilitatea de a transfera fonduri în cadrul anvelopei României, deci din banii afectaţi în general României, de a transfera fonduri de la un program operaţional la alt program operaţional, în aşa fel încât eforturile noastre de a recupera gravele întârzieri şi disfuncţionalităţi pot să aibă rezultate", a spus Ponta.
În context, prim-ministrul a afirmat că România poate beneficia de garanţii de la Banca Europeană de Investiţii pentru finanţarea unor proiecte în domeniile transporturilor, dezvoltării şi tehnologiei digitale, în baza Pactului de creştere economică adoptat la Consiliul European, care prevede fonduri de 120 de miliarde de euro.
"România, dacă este capabilă rapid să prezinte proiecte bine elaborate în zone strategice, transporturi, dezvoltare, zone digitale, poate să înceapă deja să beneficieze de project-bonduri, adică de garanţii pentru proiecte din partea Băncii Europene de Investiţii', a spus Ponta.
Şeful Guvernului a subliniat că mecanismul nu va fi finanţat din fondurile europene.
Ponta, oprimsit că România va adera la Schengen în toamnă
Premierul Victor Ponta a declarat la Bruxelles, că România are toate şansele să obţină din partea Uniunii Europene, în toamna acestui an, o decizie favorabilă privind intrarea în Spaţiul Schengen.
Şeful Executivului român a precizat că a avut discuţii informale pe tema Schengen atât cu premierul Olandei, cât şi cu alţi lideri din Uniunea Europeană.
Soluţia propusă iniţial de preşedinţia poloneză a Uniunii viza aderarea României la Spaţiul Schengen în două etape, respectiv prin ridicarea în toamnă a controalelor la frontierele aeriene şi maritime şi, ulterior, la graniţele terestre.